Domače ognjičevo mazilo za nego suhe, razpokane, otrdele in občutljive kože.
Košarica: 0,00€
Vir masla karite - afriško drevo
Karitejevo maslo, ki velja za eno izmed najkvalitetnejših naravnih masel za nego kože, prihaja iz Afrike. Tam ga ljudje že skozi stoletja pridobivajo iz oreščkov karite drevesa Vitellaria paradoxa oz. Butyspermum parkii. Drevo najbolje uspeva v Maliju, Kamerunu, Gani, Togu, Burkini Faso, Ugandi in drugih državah tega afriškega področja ob ekvatorju. Po 10-15 letih rasti rastlina požene prve sadeže, oreščke, ki so bogati z maščobo ti. karitejevim maslom. Drevesa so najbolj rodna naslednjih 30 let, čeprav je življenska doba rastline tudi do 200 let. Povprečen donos zdrave in odrasle rastline je 45 kilogramov oreščkov, iz katerih po obdelavi pridobijo do 18 kg surovega masla. Francoska beseda karité izvira iz Senegalske besede ghariti, angleška verzija shea (izgovorjava: ši) pa iz malijske besede za karite drevo. Pridobljeno karite maslo, ki se skriva v oreščkih ima v Afriki in širom sveta veliko vrednost. Pri nas ga poznamo predvsem po njegovih dobrih učinkih, ki jih ima na kožo, v Afriki pa se zaradi svoje velike hranilne vrednosti uporablja tudi kot polnovredno živilo.
Pridobivanje karitejevega masla
Karitejevo maslo se po tradicionalnem postopku pridobiva v nekaj zaporednih korakih, ki se v afriških vaseh pogosto opravlja povsem ročno. Tako pridobljeno maslo ljudje shranijo za lastne potrebe ali pa ga prodajo na tržnicah.
Pri tradicionalni pridelavi se v prvem koraku posušenim oreščkom s tolkali ali kamenjem odstrani zunanja lupina. Notranjost se nato v možnarjih dobro zmelje. Ta del je pri ročni pridelavi tudi najbolj zahteven. V nadaljevanju se masa med stalnim mešanjem praži na ognju. Ohlajeni praženi masi se počasi med gnetenjem dodaja voda, tako se maščobe ločijo od ostale mase. Maščoba je v trdni obliki in se zato lahko z iztiskanjem enostavno loči od vode. Pridobljeno maslo se nato s segrevanjem utekočini. Med nedaljnim segrevanjem maslo počasi vre in iz maščobe se odstrani odvečna voda. Po končanem postopku se tekoče maslo prelije v kalupe. Ko se maslo shladi in strdi, se najpogosteje ročno oblikuje v okroglo gmoto, ki je nato tako primerna za shranjevanje in uporabo.
Sestava in uporaba karitejevega masla
Karitejevo maslo vsebuje večje število maščobnih kislin, in sicer je največ oleinske (40-60%), sledijo pa si stearinska, linolejska, linoleinska, palmitinska in arahidonska maščobna kislina. Maščobna sestava je za kozmetično uporabo idealna, saj se maslo topi pod telesno temperaturo (okoli 28 stopinj C) in je zato izredno primerno za nanašanje in vtiranje v kožo. Poleg tega se karitejevo maslo zelo hitro vpije v kožo in na njej ne pušča neprijetnega mastnega občutka.
Maslo se lahko uporablja samostojno za nego občutljive kože, saj kožo neguje in vlaži. Celotno masažo se lahko izvede samo s karitejem. Maslo se samo stopi ob stiku s kožo, zato predhodnje segrevanje ni potrebno. Kvalitetno maslo se pripravi tudi z mešanjem z mangovim maslom in drugimi masli. Primer recepta mango negovalnega masla za telo s karitejevim maslom je objavljen tudi na naših straneh. Pogosto se ga dodaja tudi v mazila, kreme in druge kozmetične izdelke.
« nazaj
Domače ognjičevo mazilo za nego suhe, razpokane, otrdele in občutljive kože.
Večnamenska krema z izvlečkom ognjiča ščiti, neguje in pospešuje obnovo kože.
Naravna pomoč pri težavah z mišicami, sklepi in vezmi z arniko in vražjim krempljem.
Kakovostno BIO karitejevo maslo za nego občutljive kože, pripravo mil in domače kozmetike.
Idealna kombinacija skrbno izbranih sestavin, ki prodrejo v globino kože, jo nahranijo in ji povrnejo prožnost.