Malo drugačen paket prve pomoči (ali: napovejte virusom boj)


Ste tudi vi opazili, da je zaradi razmer s koronavirusom v zraku čutiti nelagodje, ki se mu kar ne da izogniti? V Favnu ves čas dobivamo telefonske klice, ali imamo razkužila, ali imamo na zalogi to ali ono eterično olje … Zato smo se odločili, da pripravimo paket izdelkov, ki bo karseda najbolj uporaben v okoliščinah, ki nas čakajo prihodnje dni.

V tem zapisu boste lahko prebrali:
˗ kateri izdelki sestavljajo paket,
˗ zakaj ravno ti izdelki in podrobnosti o njih,
˗ recepture za štiri načine uporabe paketa,
– odgovor, ali vam bomo zaračunali dvojno ceno.

Kaj je v paketu?
Eterično olje lista kafrovca (ravintsare– v zadnjem času se o tem eteričnem olju piše in govori kot o svetem gralu boja proti virusom. In vitro raziskave so poleg insekticidnega, protibakterijskega, protiglivnega dali podatke tudi o protivirusnem delovanju (vir: Sodobna kozmetika, ur. D. Janeš in N. Kočevar Glavač). Eterično olje kafrovca dobro dene tistim, ki so preobremenjeni.

Eterično olje evkalipta globulusa – v laboratorijskih raziskavah so eteričnemu olju evkalipta dokazali protimikrobno delovanje, je že staro razkužilo za zrak. Spodbudno deluje na izločanje sluzi iz dihalnih poti, ima protivročinsko delovanje in sposobnost lokalnega lajšanja kašlja (vir: Aromaterapija – Dišeči portreti, N. Špiranec Maurer). V masažnih oljih deluje poživljajoče.

Eterično olje rožmarina – V aromaterapevtskih mešanica deluje stimulativno in preprečuje psihično utrujenost. Eterično olje rožmarina med drugim razkužuje zrak in izboljšuje dihanje.

Glicerin – rastlinski glicerin deluje kot vlažilno sredstvo. Malo nižje boste lahko prebrali, da je del recepta za razkužilo. Dejstvo je, da glicerin ni nujen sestavni del recepta, a vseeno vam toplo priporočamo, da ga uporabite, saj bo razkužilo tako bolj prijazno do vaše kože.

Etanol – čeprav se po neki matematični logiki na prvi pogled zdi, da bo 96-odstotni bolj učinkovit kot tisti z nižjim odstotkom, temu dejansko ni tako. Za najbolj učinkovito delovanje ga je treba razredčiti – najbolje je, da imamo v končnem izdelku med 70- in 75-odstotni alkohol. Če je odstotek višji, pomeni, da je čas izhlapevanja zelo hiter. A če želimo, da je razkužilo učinkovito, mora biti tudi kontaktni čas razkužila in kože dovolj dolg.

paket1b

 

 


Kako lahko uporabite izdelke v paketu?

1) Lahko si izdelate razkužilo
Na kuhinjsko tehtnico postavite čist lonček in dodajte:
– 75 g 96-odstotnega etanola,
– 20 g destilirane vode,
– 2 g glicerina,
– 30 kapljic eteričnega olja lista kafrovca,
– 30 kapljic eteričnega olja evkalipta globulus,
– 10 kapljic eteričnega olja rožmarina.

Zmešate vse navedene sestavine, nalijte v embalažo s pršilko in razkužilo je pripravljeno za uporabo! En predlog recepta za razkužilo smo vam pripravili že v prejšnjem zapisu, če ste ga zgrešili: klik klik sem.

2) Uporaba v difuzorju za osveževanje in razkuževanje zraka
V izparilnik nakapajte po šest kapljic eteričnih olj evkalipta in lista kafrovca. In še trik, če pri roki nimate izparilnika ali difuzorja: mešanico nakapajte v posodo s toplo vodo.

3) Masažno olje ob kašlju
V 50 ml nosilnega olja (jojobino, mandljevo …) nakapajte 15 kapljic eteričnega olja lista kafrovca, 10 kapljic evkalipta in 5 kapljic rožmarina.  Olje uporabite za masažo na prsnem in hrbtnem predelu.

Pozor: preden začnete z masažo, nanesite majhno količino pripravka na kožo in opazujte, ali se bo koža kaj odzvala. Če pride do reakcije, masažnega olja ne uporabljajte.

4) Mešanica za več energije
Za zalogo dobrega razpoloženja in večjo čuječnost bo v prvi vrsti poskrbelo eterično olje rožmarina, evkalipt pa vas o še dodatno poživil in pregnal megleno vzdušje. Za več energije v difuzor nakapajte pet kapljic eteričnega olja rožmarina in dve kapljici evkalipta.

In še povabilo: veseli bomo, če nam boste sami sporočili še kakšen svoj način, kako ste na svoj način uporabili izdelke iz našega paketa. Tudi če niste vajeni kreiranja svojih receptov, imejte v mislih – vaš nos in občutki ob kombinaciji vonjev eteričnih olj na koncu odločajo, ali je neka mešanica dobra za vas.

 

Ne bomo vojni dobičkarji!

Gotovo ste zasledili, da so se cene zaščitnih mask in izdelkov, po katerih je trenutno veliko povpraševanja, zvišale tudi za nekajkrat. Takšno vojno dobičkarstvo se nam zdi moralno nesprejemljivo! Tako smo tudi oblikovali ceno, ki je nekoliko nižja kot bi bila, če bi kupili vsak izdelek posamezno.

Paket lahko kupite v naši spletni trgovini na tej povezavi. Preverite še, kateri izdelki so v Naravnem paketu prve pomoči 2

POMEMBNO VARNOSTNO OPOZORILO
Pri uporabi vseh treh eteričnih olj upoštevajte, da niso primerna za majhne otroke. Vsebujejo visok delež 1,8 cineola, ki lahko pri mlajši otrocih celo povzroči dihalno stisko.

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Rožmarin – BIO eterično olje (CT cineole)

100 % čisto in naravno eterično olje cvetočega rožmarina biološke pridelave, pridobljeno s parno destilacijo.

5,94 EUR

Listi kafrovca – BIO eterično olje (ravintsara)

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz listov rastline Cinnamomum camphora, ki raste na Madagaskarju.

7,90 EUR

Evkalipt eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz listov evkalipta.

5,12 EUR

Glicerin

OPIS IZDELKA  Rastlinski glicerin je vsestranska kozmetična sestavina, ki se predvsem kot učinkovit vlažilec dodaja številnim različnim kozmetičnim izdelkom.

5,24 EUR

Etanol 96 % p. d.

Etanol (96-odstotni, denaturiran) je vsestranska sestavina, ki se lahko uporablja kot topilo, protimikrobno sredstvo, adstringent ipd. OPIS Etanol je brezbarvna, transparentna tekočina z značilnim intenzivnim vonjem. OPOZORILA Etanol je lahko vnetljiva tekočina in hlapi. Hraniti ga je treba zunaj dosega otrok, ločeno od vročine in odprtega ognja. Hranite v tesno zaprti posodi. Med uporabo je […]

5,19 EUR