Ni razkužila? Ni problema – tako ga narediš!


Beseda zadnjih dni (poleg besede na k……….) je razkužilo za roke. Če so vam v vseh prodajalnah, kjer ste ga iskali, odvrnili, da ga nimajo na zalogi ali pa vam je tudi, ko gre za razkužilo pomembno, da je iz naravnih sestavin, berite dalje!


V tem zapisu boste našli:
˗ enostaven recept za domačo izdelavo razkužila,
˗ razlago, zakaj vsebuje določene sestavine,
˗ opis, kdaj ga je smiselno uporabljati in
˗ pomemben podatek v P. S.

 

Enostavneje ne gre!
Za popolnoma naravno razkužilo, ki si ga lahko naredite sami doma, potrebujete:
˗ 96-odstotni etanol,
˗ destilirano vodo,
˗ eterično olje evkalipta globulus,
˗ eterično olje čajevca,
˗ eterično olje lista kafrovca (ravintsare),
˗ glicerin.

Potrebovali boste še:
˗ kuhinjsko tehtnico,
˗ posodico za mešanje,
˗ 100 ml stekleničko s pršilko.

Pripravite tehtnico in posodico za mešanje. V posodico vlijte 75 gramov 96-odstotnega alkohola, dodajte 20 gramov destilirane vode, 1 gram glicerina, dodajte 40 kapljic eteričnega olja evkalipta globulus, 20 kapljic čajevca in 7 kapljic listnega kafrovčevega eteričnega olja (ravinstare).

 

Zakaj ravno te sestavine?

 

recept3

Eterično olje evkalipta globulusa – v laboratorijskih raziskavah so mu med drugim dokazali tudi protimikrobno delovanje. Blagodejno deluje pri prehladih in težavih z dihali.

Eterično olje čajevca – za to eterično olje je značilen širok spekter antiseptičnega in protimikrobnega delovanja. V aromaterapevstkih mešanicah ga uporabljamo kot podporo pri boju proti različnim okužbam dihal in za krepitev naravne odpornosti telesa.

Eterično olje lista kafrovca (ravintsare) – in vitro raziskave so pokazale protivirusno delovanje. To eterično olje je bogato z oksidi in priporočljivo za uporabo v času prehladov.

 

 

 

etanol-glicerin

 Etanol – je vsestranska sestavina, ki se lahko uporablja tudi kot protimikrobno sredstvo, poleg tega predstavlja topilo za eterična olja.

 Glicerin – je vlažilec, zaščiti roke in podaljša čas izhlapevanja etanola, kar pomeni, da je etanol dalj časa v kontaktu s kožo.

 

 

 

 

 

 

Kdaj uporabiti razkužilo?

Pristojni vse od pojava koronavirusa poudarjajo, da za preprečitev okužbe največ lahko storimo s primernimi higienskimi ukrepi, saj se bolezen prenaša kapljično. Torej, pravilno kašljanje in temeljito umivanje rok s toplo vodo in milom je še vedno na prvem mestu.

A kaj, ko smo vsak dan v veliko situacijah, ko bi morali odstraniti karkoli se je prijelo vaših rok, pa nimate možnosti umivanja rok. Običajno je to na javnih površinah – na javnem prevozu, v trgovinah, bolnišnicah … Takrat vas za prvo silo reši razkužilo za roke! Največji učinek boste dosegli, če si boste roke razkužili po umivanju, vendar presodite, kdaj je to najbolj smiselno.

Zdaj pa pozor! Razkužilo, ki si ga boste sami sestavili po zgornjem receptu, popršite po rokah in pustite, da se posuši. Ni treba brisati rok, počakajte, da se posuši do konca, preden začnete prijemati druge stvari. Pred vsako uporabo stekleničko pretresite.

 

P. S.
Etanol je pomembna sestavina razkužila, vendar pa ima eno tudi nekoliko slabšo lastnost – opazili boste, da ni najbolj prijazen do vaše kože na rokah. Če ga boste razkužilo uporabljali intenzivneje, se lahko zgodi, da se vam bo koža na rokah nekoliko izsušila, kljub temu da ste dodali glicerin. Zato takoj poskrbite tudi za ustrezno nego kože, odlično se obnese krema Ognjič (naravna krema z ognjičem in jojobo).

 

VARNOSTNO OPOZORILO
Razkužilo ni primerno za otroke (eterični olji evkalipta in lista kafrovca vsebujeta visok delež 1,8-cienola, ki pri mlajših otrocih lahko povzroči dihalno stisko).

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Čajevec – BIO eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz dreves avstralskega čajevca biološke pridelave.

7,80EUR
6,24 EUR

Listi kafrovca – BIO eterično olje (ravintsara)

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz listov rastline Cinnamomum camphora, ki raste na Madagaskarju.

7,90 EUR

Evkalipt eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz listov evkalipta.

5,12 EUR

Etanol 96 % p. d.

Etanol (96-odstotni, denaturiran) je vsestranska sestavina, ki se lahko uporablja kot topilo, protimikrobno sredstvo, adstringent ipd. OPIS Etanol je brezbarvna, transparentna tekočina z značilnim intenzivnim vonjem. OPOZORILA Etanol je lahko vnetljiva tekočina in hlapi. Hraniti ga je treba zunaj dosega otrok, ločeno od vročine in odprtega ognja. Hranite v tesno zaprti posodi. Med uporabo je […]

5,19 EUR

Glicerin

OPIS IZDELKA  Rastlinski glicerin je vsestranska kozmetična sestavina, ki se predvsem kot učinkovit vlažilec dodaja številnim različnim kozmetičnim izdelkom.

5,24 EUR