Nov paket superjunakov boja proti virusom


Dobra novica! Izhodiščni Naravni paket prve pomoči je znova na voljo. V tednih, ko je bil paket zaradi težav z dostavo umaknjen iz prodaje,  smo v boj vpoklicali nove protivirusne junake in sestavili Naravni paket prve pomoči 2. Sestavljajo ga: eterična olja čajevca, sivke in evkalipta ter etanol in glicerin.  In še ena dobra novica: zdaj lahko izbirate med obema paketoma!

V tem zapisu boste izvedeli:
– kako naredite razkužilo za roke,
– kakšne so značilnosti treh eteričnih olj,
– 5 načinov za uporabo vsakega od treh uporabljenih eteričnih olj iz Paketa 2,
– odgovor, na vprašanje, ali vas bodo eterična olja ubranila pred okužbo s koronavirusom.

 

PRAVIpaket

 

PREPROSTO RAZKUŽILO S PRIJETNIM VONJEM

Na kuhinjski tehtnici odtehtajte:
– 75 g 96-odstotnega etanola,
– 20 g destilirane vode,
– 2 g glicerina,

in dodajte:
– 30 kapljic eteričnega olja sivke,
– 20 kapljic eteričnega olja evkalipta globulusa,
– 10 kapljic eteričnega olja čajevca.

Vse navedene sestavine zmešajte, nalijte v embalažo s pršilko in razkužilo je pripravljeno za uporabo.

 

 

3 X 5 NAČINOV UPORABE 

Kakšna je vloga glicerina in etanola, smo pisali že tukaj, zato tokrat nekoliko podrobneje le o uporabljenih eteričnih oljih.

 

cajevcEterično olje čajevca
Čajevec je tako široko učinkovit in široko uporaben, da ne bi smel manjkati v nobeni zbirki eteričnih olj. Cenjen je zaradi svojega antiglivičnega in antimikrobnega delovanja, nudi podporo imunskemu sistemu in blaži težave z dihali. V kozmetiki je koristen pri negi aknaste kože, pomaga odpravljati prhljaj. Pomaga ublažiti poškodbe kože pri površinskih urezninah, opeklinah in okužbah.

 

5 načinov uporabe EO čajevca

 1. Za dihala
  Pripravite si klasično inhalacijo, potrebovali boste 3 kapljice EO čajevca, 1 kapljico EO mirte, 1 kapljico EO geranije. Vsa eterična olja nakapajte v liter vroče vode, glavo prislonite nad posodo, pokrijte se z brisačo in 10-krat globoko vdihnete in izdihnete. Odstranite brisačo, dihate normalno, nato se znova pokrijete in globoko dihate. Postopek ponavljajte dvakrat na dan po deset minut.
 2. Ustavite glivice na nogah
  3 kapljice EO čajevca in kapljico EO sivke kanete na žlico soli in vse skupaj raztopite v topli kopeli za noge.
 3. Za nego dlesni
  V 100-mililitrsko stekleničko vlijte 5 ml etanola, dodajte 2 kapljici EO čajevca ter po 1 kapljico EO sivke in zelene mete. Dolijte še toliko destilirane vode, da bo steklenička polna.
 4. Pri prehladu
  V izparilnik ali difuzor nakapajte 2 kapljici EO čajevca ter po eno kapljico EO limone in žajblja.
 5. Herpes na ustnicah
  Čajevec (poleg sivke) lahko izjemoma nanesemo na herpes nerazredčenega. Bodite previdni, nanesite ga samo kapljico na mesto, ki ga je prizadel hrepes. Najbolj učinkovito bo, če ga nanesete takoj, ko začutite neprijetno srbenje, ki napoveduje nastanek herpesa.

! Eterično olje čajevca lahko hitro oksidira in kot tako draži kožo. Zato je pomembno, da ga hranite dobro zaprtega v temnem prostoru.

 

evkaliptEterično olje evkalipta globulusa
To je še eno od nepogrešljivih eteričnih olj, znano je po svojem širokem antiseptičnem delovanju. Blagodejno deluje na dihala ob prehladnih obolenjih in težavah z dihali, spodbuja izločanje sluzi. Če ga uporabimo v difuzorju, zavira širjenje nekaterih bakterij in virusov po zraku. Na um deluje tako, da prebudi možgane, spodbuja zbranost in čuječnost. V masažnih oljih na telo deluje poživljajoče in pomaga sprostiti utrujene mišice.

 

5 načinov uporabe EO evkalipta

 1. Odmašite nos
  Na robček nakapajte nekaj kapljic EO evkalipta in ga dajte na nočno omarico, pomagal vam bo odmašiti nos in lažje spati.
 2. Razpršilo za zrak
  V embalažo s pršilko nalijte 1 dcl etanola, dodajte 15 kapljic EO evkalipta in dodajte 1 dl destilirane vode. Pred vsakim pršenjem dobro pretresite.
 3. Blagodejen vpliv na dihala
  V izparilnik ali difuzor nakapajte 2 kapljici EO evkalipta, 2 kapljici EO bosvelije in kapljico EO lovorja.
 4. Repelent
  V izparilnik ali difuzor nakapajte kapljico EO evkalipta in po 2 kapljici EO citronele, sivke in geranije.
 5. Boljša prekrvavitev telesa
  Pripravite si olje za lokalno vtiranje – v 10 ml poljubnega osnovnega olja nakapajte kapljico EO evkalipta ter po dve kapljici cedre in rožmarina.

! Evkalipta globulusa ne uporabljajte na ali blizu obraza otrok, mlajših od deset let. Prav tako ni primeren za nosečnice, starejše in astmatike.

 

sivkaEterično olje sivke
Če bi aromaterapija imela svojo abecedo, bi na prvem mestu stala črka S za sivko. To eterično olje je aromatični multipraktik – je zelo široko uporabna, učinkovita, a hkrati nežna. Deluje antiseptično, na kožo deluje negovalno in razkužilno, dobro se obnese na občutljivi in problematični koži. Prijetno sprošča, pomirja, pomaga se boriti proti nespečnosti, psihični izčrpanosti, nervozi.

5 načinov uporabe EO sivke

 1. Umirjanje
  Če se znajdete v zelo stresni situaciji, na robček nakapajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke in vdihujte. Lahko si tako odišavite tudi blazino.
 2. Za krepitev odpornosti
  V izparilnik ali difuzor nakapajte 3 kapljice EO sivke ter po eno kapljico pačulija in limone.
 3. Če vas muči nespečnost
  Pripravite si kopel: po 5 kapljic EO sivke in melise kanite na žlico soli in vse skupaj raztopite v topli kopeli. Kopajte se največ 30 minut.
 4. Nega stopal pred poletjem
  Za kopel za noge potrebujete 3 kapljice EO sivke, 3 kapljice EO palmarose in 2 kapljici EO čajevca. Dodajte jih na žlico soli in vse skupaj raztopite v vodni kopeli.
 5. Za nego občutljive kože
  Pripravite si olje za obrazno masažo, v katerega boste dodali po 2 kapljici EO sivke, rimske kamilice in laškega smilja – vse skupaj razredčite v 10 ml osnovnega olja.

 

 

V sklopu paketa Naravnega paket prve pomoči 2 lahko vse izdelke skupaj dobite nekoliko ceneje, kot če bi kupovali vsak izdelek posamezno. Paket se nahaja tukaj.  Paket št. 1 pa je dosegljiv tukaj

 

RESNICA ALI LAŽ: eterična olja ustavijo koronavirus

V zadnjih dneh smo na družbenih omrežjih lahko prebrali celo paleto nasvetov v povezavi z eteričnimi olji in koronavirusom, med njimi so bili tudi taki, ki so eteričnim oljem neposredno pripisali sposobnost ubranitve okužbe pred koronavirusom.

Ali to drži? Najustreznejši odgovor v tem trenutku je, da tega enostavno še ne vemo oziroma da so take trditve prenapihnjene in ne slonijo na znanstvenih dokazih. Eterična olja imajo sicer dokazana antivirusna delovanja, vendar ne delujejo vsa eterična olja na vse viruse enako. Kogar več zanima o tem, priporočamo branje članka Shanon Backer – klik na članek.

Zakaj bi torej sploh uporabljali eterična olja? Eterična olja je seveda še vseeno smiselno dodajati v razkužila, saj je z njimi ojačan preostali spekter protimikrobnega delovanja. Eterična olja vam bodo pomagala tudi blažiti lažje simptome virusne okužbe. Vsekakor pa jih lahko uporabite za odpravljanje anksioznosti (žal, vse pogostejše znanke v teh dneh) in ohranjanje pozitivnega razpoloženja (spremljajte Favnovo piščal, naslednji prispevek bo prav na to temo).

Kaj je torej najbolje storiti? Prvo pravilo je še vedno temeljito umivanje rok z milom. Ko se znajdete v situaciji, ko umivanje rok ni možno, uporabite razkužilo za roke.

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Etanol 96 % p. d.

Etanol (96-odstotni, denaturiran) je vsestranska sestavina, ki se lahko uporablja kot topilo, protimikrobno sredstvo, adstringent ipd. OPIS Etanol je brezbarvna, transparentna tekočina z značilnim intenzivnim vonjem. OPOZORILA Etanol je lahko vnetljiva tekočina in hlapi. Hraniti ga je treba zunaj dosega otrok, ločeno od vročine in odprtega ognja. Hranite v tesno zaprti posodi. Med uporabo je […]

5,19 EUR

Glicerin

OPIS IZDELKA  Rastlinski glicerin je vsestranska kozmetična sestavina, ki se predvsem kot učinkovit vlažilec dodaja številnim različnim kozmetičnim izdelkom.

5,24 EUR

Sivka eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje prave sivke.

8,84 EUR

Evkalipt eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz listov evkalipta.

5,12 EUR

Čajevec – BIO eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz dreves avstralskega čajevca biološke pridelave.

7,80 EUR