Kapanje eteričnih olj na maske?!


V zadnjih dneh so se razširili nasveti, da se pred koronavirusom lahko delno zaščitite tudi tako, da na zunanjo stran maske nakapate dve kapljici eteričnega olja (kot najbolj primerna so izpostavljena eterična olja evkalipta, čajevca in ingverja). Dober nasvet ali ne najbolj varna raba eteričnih olj?

 

Predenj si odgovorite na to vprašanje, premislite o naslednjem:

 

 

► Tudi če nakapate le dve kapljici na najbolj odebeljeno mesto maske za enkratno uporabo, eterično olje »premoči« masko – to pomeni, da eterično olje povsem neredčeno pride v stik s kožo. Eno prvih načel varne uporabe eteričnih olje je, da nikoli ne nanašamo neredčenih olj neposredno na kožo, pač pa jih pred uporabo vedno razredčimo v primernih nosilcih (oljih, kremah …), saj gre za izjemno koncentrirane snovi. Uporaba neredčenih eteričnih olj na koži lahko povzroči draženje, preobčutljivostne reakcije ali celo alergijo. Oči in nosna sluznica pa so še posebno občutljiva mesta.

Zaščitna maska in eterična olja.

Zaščitno masko za enkratno uporabo smo na zunanji strani na treh  vogalih pokapali s po dvema kapljicama eteričnih olj ingverja, čajevca in evkalipta.  Pogled na notranjo stran maske razkriva, da je v vseh treh primerih eterično olje premočilo rob in bi tako neredčeno prišlo v stik s kožo (v zgornji desni kot nismo nakapali ničesar).

 

► V aromaterapiji za najboljše rezultate velja načelo »manj je več« – in dve kapljici omenjenih treh eteričnih olj tako blizu nosu ni samo »več«, ampak »preveč«. Kako doživljamo intenzivnost vonja, je zelo odvisno od posameznika do posameznika, bolj občutljivi lahko ob tolikšni izpostavljenosti občutijo glavobol, slabost, omotičnost … Zlasti morajo biti ob taki uporabi pazljive nosečnice, otroci, astmatiki in osebe z drugim večjimi zdravstvenimi težavami.

Ob tej točki je treba še posebej opozoriti na uporabo eteričnega olja evkalipta pri otrocih – evkalipt globulus vsebuje 1,8 cineol (v zelo visokem odstotku, lahko tudi do 83,9 %), zaradi česar lahko pri otrocih, mlajših od 10 let, pride do dihalne stiske. Zato tega eteričnega olja ne nanašamo na ali v bližino obraza dojenčkov in otrok do 10 let.

 

► Za nekatera eterična olja so dokazali, da imajo antivirusno delovanje, vendar vprašanje, ali dejansko uničujejo virus SARS-CoV-2, ostaja odprto in je predmet nadaljnjih raziskav. Če želite še malo bolj raziskati ta del, lahko preberete prispevke Roberta Tisseranda tukaj in Shannon Becker tukaj.

 

So potem eterična olja brez pomena?

 

Ali vse to pomeni, da uporaba eteričnih olj v kontektsu koronavirusa ni na mestu? Nasprotno – ravno v tem obremenjenem, stresnem in napetem letu nam pridejo še posebno prav – tudi v tem zapisu že večkrat omenjeni trojček eteričnih olj: ingver, čajevec in evkalipt.

 

V času respiratornih obolenj jih lahko uporabite tako:

Eterično olje ingverja
Pripravite si klasično inhalacijo: v liter vroče vode kanite dve kapljice eteričnega olja ingverja in kapljico eteričnega olja evkalipta, glavo prislonite nad posodo, se pokrijete z brisačo ter 10-krat globoko vdihnete in izdihnete. Odstranite brisačo in normalno dihajte, nato se ponovno pokrijete in zopet 10-krat globoko vdihnete in izdihnete. Postopek ponavljajte 10 minut, vsaj 2-krat na dan.

Eterično olje čajevca
V izparilnik nakapajte:
2 kapljici EO čajevca,
1 kapljici EO limone,
1 kapljico EO žajblja.

Eterično olje evkalipta
V izparilnik nakapajte:
3 kapljice EO evkalipta,
2 kapljici EO palmarose,
1 kapljici EO bazilike.

 

Kako si z eteričnimi olji lahko pomagate, ko ste napeti, obupani, pod stresom ter potrebujete umiritev in sprostitev, si lahko preberete na tej povezavi.

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Ingver (BIO eterično olje)

Eterično olje ingverja je pridobljeno iz korenine rastline Zingiber officinale. Ime ingver izhaja iz Grške besede “zingiberis”, kar pomeni imeti obliko kot rog, na kar res spominja ta korenina. Ingver se že tisočletja uporablja v ljudski medicini za lajšanje vnetij, prehladov, trebušnih in prebavnih težav, pri artritisu in revmi. V aromaterapiji olje ingverja poživlja in […]

13,44 EUR

Evkalipt globulus (eterično olje)

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz listov evkalipta.

5,38 EUR

Čajevec – BIO eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz dreves avstralskega čajevca biološke pridelave.

8,19 EUR