Celulit – kaj lahko storite same?*


Pomarančna koža in neprijeten videz luknjičaste površine kože – govora je o celulitu. Težavi, ki v večini prizadene žensko populacijo, se pa zmeraj bolj z njim srečujejo tudi moški.

V tokratnem zapisu:
kaj je celulit in zakaj nastane,
– odgovor na vprašanje, ali se da znebiti celulita,
kako izvajati samomasažo proti celulitu
– in zakaj je treba: vztrajati, vztrajati, vztrajati.

 

Kaj je celulit?

Celulit je bolezen maščobnega tkiva, ki lahko prizadene vsakega. Sestavljen je iz maščobe, vode in odpadnih snovi, ki se nabirajo tik pod kožo. Je neke vrste opozorilo, da limfni in krvni sistem ne delujeta pravilno.
Nastane lahko zaradi hormonskega neravnovesja, genov ali neprimernega in nekakovostnega načina življenja. Pri nekaterih se pojavi prej, pri drugi kasneje, pri nekaterih pa se ne pojavi nikoli. Veliko vlogo pri videzu in stopnji celulita igrajo nepravilna in neuravnotežena prehrana, premalo popite vode in premalo telesne aktivnosti. Vzrok nastanka je lahko tudi preveč sedeče delo in/ali pretesna oblačila, ki ovirata krvni pretok. Pri ženskah je v večini prisoten na stegnih in zadnjici, pri moških pa na trebuhu. V prvi stopnji je celulit skoraj neopazen. V drugi stopnji je moč opaziti na koži rahle spremembe, največkrat takrat, ko kožo stisnemo. V tretji stopnji pa gre za močno opazen celulit in videz »pomarančnega olupka«.

 

Ali celulit lahko odpravimo?

Kroži več zgodbic oz. teorij, ali se ga lahko znebimo ali ne. Kar nekaj metod pomaga in z njihovo pomočjo res lahko omilimo videz celulita, a popolnoma izničiti se ga žal ne da. Kozmetične terapije, masaže, ultrazvoki, radijsko frekvenčne terapije, valovanja, električne stimulacije in podobne metode pomagajo, a medicinsko niso potrjene. Videz »vdolbinic« se zmanjša, a sam celulit ne izgine. Se pa s pomočjo domače nege lahko videz pomarančne kože omili, tonus pa s tem postane lepši.

 

Začnite zjutraj

Jutro začnite s kozarcem vode, v katero stisnite limono. S tem telo očistite od znotraj. Med tuširanjem je priporočljiva uporaba pilinga, da odstranimo odmrle kožne celice. Stuširati se je priporočljivo ob izmenjavi mrzle in tople vode, da se izboljša prekrvavitev. Če vključimo še telesno aktivnost – hojo, pa pripomoremo k lepšemu videzu kože na nogah. Veliko naredimo, če se izogibamo prekomernemu uživanju alkohola, sladkorja, ogljikovih hidratov in maščob.

 

 

Kako doma negovati predele s celulitom?

Vedeti moramo, kaj je najpomembneje. Stalnica. Vsako telo obožuje rutino in le tako na dolgi rok lahko govorimo o napredku, spremembi in vidnih rezultatih. Ravno pri celulitu je stalnica več kot pomembna, a tukaj nastane največja težava. Pogosto smo preleni, da bi poskrbeli sami zase, mnogo lažje plačamo drage tretmaje v upanju, da bodo spremembe, a pozabljamo, da imamo rešitev na dlani, za manj denarja in večje rezultate. Nič lažjega kot med tuširanjem narediti piling na problematičnih predelih in po tuširanju nanesti še omamno dišečo kremo. Vzame manj kot 15 minut dela. Torej? Vredno preizkusiti, mar ne?

 

Uporaba Oljnega pilinga proti celulitu Figurina

                                                                                               

Kako naj poteka samomasaža s pilingom?

Samomasažo z oljnim pilingom Figurina vsakodnevno izvajajte pod tušem. Najprej telo zmočite z vodo, nato predele telesa, kjer je celulit izrazit, masirajte s krožnimi gibi približno 10 minut. Pomembno je, da se masaža izvaja v smeri limfnega izvodila, se pravi proti najbližjim bezgavkam. Če masirate stegna, masirajte v smeri dimelj, če je celulit prizadel nadlahti, masirajte proti pazduhi. Pritisk naj bo tako močan, da bo vidna rahla rdečica, saj se le tako lahko prepričamo, da je prišlo do uspešne cirkulacije na problematičnih predelih. Po tretmaju s pilingom telo sperite s toplo vodo.

 

Kako naj poteka samomasaža s kremo?

Samomasažo s kremo proti celulitu Figurina prav tako izvajajte vsakodnevno po tuširanju in po opravljenem pilingu. Uporablja se kot nega telesa oz. predelov, kjer je videz celulita najbolj izrazit. Po večini so to zadnjica, stegna, meča, nadlahti ali trebuh. Večjih posebnosti pri nanosu kreme ni, saj se nanaša enako kot piling. S krožnimi gibi masirajte tako dolgo, dokler nimate občutka, da je koža kremo skoraj v celoti vsrkala.

 

 

 

Mojca Peček

Mojca Peček

*Avtorica prispevka je Mojca Peček, ustanoviteljica Wellness studia Zarja, ki ima veliko izkušenj z anticelulitnimi tretmaji. Sama je preizkusila Oljni piling in Kremo proti celulitu Figurina ter takole strnila svoje misli:

Ne le primerna prehrana, dovolj športne aktivnosti in dovolj popite vode. V veliko pomoč pri izboljševanju videza kože s celulitom sta tudi Favnova Oljni piling in Krema proti celulitu Figurina, ki ju sama uporabljam že nekaj časa. Vidni rezultati? Vsekakor. Samo vztrajati, vztrajati in še enkrat vztrajati.

O Oljnem pilingu proti celulitu Figurina ….
Že po prvem tretmaju se opazi, da je koža mnogo bolj gladka, lepša in prekrvavljena. Piling ima vonj kave in pomaranče, kar nedvomno pričara boljše razpoloženje. Sestava pilinga je 100-% naravna (sveže pražena in mleta kavna zrna v kombinaciji najboljše izbranih kvalitetnih olj). Učinki uporabe pilinga so izboljšan videz kože, tonizirana in bolj napeta koža, navlažena koža, odstranjene odmrle celice in boljša cirkulacija.

O Kremi proti celulitu Figurina …
Vonj in tekstura sta enako kot pri pilingu omamna in zato je uporaba še toliko lažja. Nekaj minut po nanosu se začuti občutek gretja in ščemenja na koži, kjer je bila nanesena krema. Ta občutek po kakšni uri izzveni in koža postane še mehkejša in lepša. Sestavine stimulirajo prekrvavitev ter izločanje vode in uspešno vplivajo na razgradnjo/nalaganje maščob. Učinki uporabe kreme na telo so vidni v izboljšanem videzu kože, kjer je videz celulita največji. Vpliva tudi na izločanje odvečne vode iz telesa, pospeši se cirkulacija in koža je bolj navlažena ter tonizirana.

 

Še več si lahko o Oljnem pilingu proti celulitu in Kremi proti celulitu Figurina preberete  TUKAJ.

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Oljni piling proti celulitu Figurina

  Oljni piling proti celulitu Figurina je namenjen vsakodnevni masaži tistih predelov telesa, ki jih je prizadel celulit. Izboljša se videz kože, ki je po uporabi na otip nežna in mehka. Sestava je 100-% naravna, vodilna sestavina so sveže pražena in mleta kavna zrna ter kombinacija kvalitetnih olj. Piling ima naraven in poln vonj kave […]

12,20 EUR

Krema proti celulitu Figurina

  Krema proti celulitu Figurina je namenjena negi predelov telesa, na katerih se nalagajo maščobne blazinice. Izbrane, 100-% naravne sestavine, stimulirajo prekrvavitev in izločanje vode ter pozitivno vplivajo na razgradnjo in nalaganje maščob. Učinki: • izboljšan videz kože s celulitom, • vpliv na izločanje vode, • pospešena mikrocirkulacija, • boljša toniziranost, navlaženost kože, • vpliv […]

24,90 EUR