Hidrolat rožmarina za poživitev duha in telesa


Ime Rosmarinus izvira iz latinščine in pomeni morska rosa. Rožmarin (Rosmarinus officinalis) namreč najbolje uspeva v bližini morja, kjer ga doseže slana rosa. Že stari Grki so ga častili kot rastlino spomina in preganjalca negativizma.

 

Tokrat preberite:
– kakšne so lastnosti hidrolata rožmarina,
– katerih 5 tegob lahko omilite s tem hidrolatom,
– kakšne so značilnosti hidrolata rožmarina iz linije Eteris,
– kdo naj se pripravkom iz rožmarina izogiba.

 

Zel rožmarina se že tisočletja uporablja kot začimba v jedeh in naravno zdravilo pri mnogih zdravstvenih tegobah zaradi adstrigentnih, spazmolitičnih, protivnetnih, ekspektoransnih, karminativnih, antirevmatičnih, analgetičnih, protimikrobnih in hipotenzivnih lastnosti.

 

Pomembna vloga rožmarinovega hidrolata

V holistični aromaterapiji je poleg bolj znanega eteričnega olja rožmarina, prav tako cenjen njegov hidrolat, ki ima zaradi svojih poživitvenih lastnosti na telo in duha v aromaterapevtskih pripravkih pomembno vlogo:

1) Uporabljamo ga v pripravkih za izboljšanje strukture pri aknasti koži, saj deluje adstringentno in regulira izločanje sebuma.

2) Pospešuje prekrvavitev, kar s pridom uporabljamo tako pri športnih masažah kot v pripravkih za nego lasišča z lomljivimi in hitro izpadajočimi lasmi.

3) Lahko ga uporabimo v kopelih za noge, saj spodbuja prekrvavitev, s tem pa zmanjšuje otekanje nog in hkrati blaži občutek težkih, pekočih nog, ki se pojavlja zlasti v poletnem času.

4) Ima dobre antiseptične lastnosti, kar lahko s pridom izkoristimo pri negi stopal ali podpazduh. V poletnem obdobju nam bo prav tako v pomoč pri odganjanju nadležnih insektov.

5) Na čustveni ravni nas bo njegov svež, zeliščni vonj razvedril ter povrnil energijo. Lahko ga uporabimo kot pomoč pri jutranjem vstajanju ali pa ko nam pade koncentracija, saj bistri misli, dviguje koncentracijo in krepi spomin.

 

5 nasvetov za praktično uporabo

Hidrolat rožmarina

Hidrolat rožmarina Eteris

 

Občutek težkih, pekočih nog: čez dan si hidrolat popršite po nogah in podplatih. Zvečer pa si privoščite 20-minutno nožno kopel. V lavor nalijete 2 litra mlačne vode, vanj primešajte pest gline in dodajte 25 ml rožmarinovega hidrolata.

Krhki, lomljivi lasje: na oprane vlažne lase in lasišče napršite hidrolat rožmarina ter nežno vtrite v lasišče.

Mastna, aknasta koža: po čiščenju obraza zjutraj in zvečer popršite hidrolat po obrazu, nato nežno vtrite in kožo navlažite z dnevno kremo (npr. s kremo Alpha CBD Acne).

Težave s spominom in koncentracijo: hidrolat lahko uporabite v zračnem difuzorja ali pa ga neposredno popršite po obrazu ali prostoru.

Prekomerno potenje nog: hidrolat večkrat dnevno popršite po podplatih.

 

 

Kemotip verbenon

Hidrolat nastane pri parni destilacij cvetočih vrhov rožmarina (Rosmarinus officinalis). Obstaja več kemotipov tega hidrolata. V liniji Eteris najdete kemotip verbenon, ki velja za hidrolat z najbolj prijetnim, osvežujočim, blagim zeliščnim vonjem. Pridobljen je iz biološko pridelanih cvetočih vrhov rožmarina v Franciji.

 

Ni primerno za …

Ko govorimo o pripravkih iz rožmarina, nikakor ne smemo zanemariti dejstva, da ti pripravki dvigujejo krvni tlak, zato naj se ga izogibajo osebe z neuravnanim krvnim tlakom. Prav tako se uporaba odsvetuje epileptikom in nosečnicam, zlasti v prvem tromesečju nosečnosti.

 

 

Irena za Favnovo piščal