Poletje s kakavom


Če že uživate na zasluženem dopustu ali pa še boste, ne pozabite, da sončni žarki in visoke temperature sicer polnijo baterije, a koži lahko povzročijo marsikatero nevšečnost. Zato je prav, da ne pozabimo na izdatno nego kože tudi v vročih poletnih dneh, ki so pred nami.

 

V tokratnem blogu lahko preberete:
• kaj je »hrana bogov« za kožo,
• kakšne so prednosti in slabosti kakavovega masla,
priporočilo za mehko in sijočo kožo.

 

Kakavovo maslo se že stoletja uporablja samostojno ali v kozmetičnih izdelkih za nego kože. Za njegovo posebnost in edinstvenost je zaslužna bogata vsebnost antioksidantov, predvsem vitamina E, ki je za kožo, še posebej v poletnem času, zelo zaželen.

Kakavovo maslo je rastlinska maščoba, ki se pridobiva iz kakavovca, natančneje iz kakavovih semen. Latinsko ime je Theobroma cacaotheobroma pomeni »hrana bogov« Verjetno je vsem znan vonj, ki nas odpelje v čokoladni svet. In ravno ta vonj ter vse hranljive sestavine se ohranijo, ker je pridobljeno s pomočjo nežnih mehanskih postopkov – s stiskanja semen, brez uporabe topil in drugih škodljivih kemijskih postopkov.

 

Kaj zmore kakavovo maslo?

Kakavovo maslo vsebuje veliko antioksidantov in maščobnih kislin (stearinska in palmitinska kislina), ki nudijo koži odlično zaščito in vlaženje. Posebej v poletnem času, ko je koža dodatno izpostavljena prostim radikalom (ti povzročajo poškodbe kožnih celic), je kakavovo maslo ravno zaradi visoke vsebnosti antioksidantov v prvi bojni liniji, ko je treba poskrbeti za obnovo poškodovanih celic.

Njegova naloga je tudi, da deluje kot pregrada, ki na koži preprečuje izgubo vlage in kožo izjemno mehča ter gladi. Intenzivno podpira tudi nastajanje kolagena, ki ga koža tvori sama in s tem lahko preprečuje oz. upočasnjuje nastanek gub in strij ter tako izboljša elastičnost in napetost kože.

Kakavovo maslo je blag vosek, ki je primeren za večino tipov kože. Odsvetuje se ga le za nego aknaste kože na obrazu, saj je komedogen, kar pomeni, da lahko zamaši razširjene pore.

 

Kje in kdaj ga lahko uporabite?

Kakavovo maslo naj bo vaš sopotnik v vročih dneh, ko bo koža potrebovala dodatno zaščito in vlaženje. Če ste ga že kdaj uporabljali, veste, da je treba luščine (v katerih ga kupite) segreti, da se stalijo v mehko oljno strukturo. Poleti ni potrebe, da ga dajete na vodno kopel, dovolj bo, če ga vzamete s seboj na teraso ali na plažo ter za kratek čas pustite na vročini. Kakavovo maslo ima tališče pri 35 stopinjah C. Sicer se pa topi že, če ga le zadržite med dlanmi.

Poleti je kakavovo maslo med predstavnicami nežnejšega spola pogosto uporabljeno, saj se odlično obnese za nego kože pred, med in po sončenju.  Na tem mestu velja opozorilo, da kakavovo maslo ne vsebuje zaščitnega faktorja, ki je nujno potreben v poletnih mesecih. Zato vam priporočamo, da najprej nanesite kakavovo maslo, nato pa še izdelek z zaščitnim faktorjem. Ker bo koža dodatno nahranjena in navlažena, se bosta tudi ten in porjavelost ohranila dalj časa.

Priporočamo tudi, da kakavovo maslo nanesete še na nekoliko vlažno kožo (npr. po jutranji prhi), saj bosta tako absorbcija masla in učinek vlaženja kože še boljša. Pripravite se si prijeten tudi konec dneva – brez stresa za vas in vašo kožo. Vonj čokolade namreč že od nekdaj velja za hiter »antistres«, sijoča, mehka in gladka koža vam bo hvaležna, vi pa boste pomirjeni, da ste za svojo kožo naredili vse, kar je potrebno, da bo lepa in zdrava še naprej.

 

Želimo vam dooooolgo in prijetno toplo poletje v senci ali z zaščitnimi sredstvi na soncu.

 

Andreja,
za Favnovo piščal

 

Viri:
Curtis S.: Naravna lepota, 2016.
Skripta NPK – aromaterapija, Magnolija 2021.

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Kakavovo maslo – BIO

Izredno kakovostno BIO kakavovo maslo je idealno za nego kože, pripravo naravnega domačega mila ali kot kakovostna surovina za pripravo kozmetike. Zaradi vonja po čokoladi je primerno za aromaterapevtske masaže. Kožo navlaži in ohranja njeno prožnost ter jo ščiti pred zunanjimi vplivi. Kakavovo maslo se topi pri 38 °C in je manj voljno kot na […]

8,92 EUR