Obdarujte dišeče in naravno


Prazniki že nestrpno trkajo na vrata, zato smo za vas pripravili nekaj preprostih in dišečih idej za praznična darila, ki jih lahko v samo nekaj korakih naredite sami. Za izdelavo potrebujete osnovne kozmetične sestavine, kot so bazna olja (mandelj, jojoba, lešnik), masla, čebelji vosek in eterična olja. Zdaj pa k receptom.

 

 

1. Cvetlični trdi parfum

Izdelava trdih parfumov je zelo enostavna, vse kar potrebujete je bazno olje, čebelji vosek, ki bo parfumu omogočil trdno konsistenco ter prava kombinacija eteričnih olj in absolutov. Trdi parfum je odlična ideja za vse pomembne ženske v vašem življenju, ki se bodo lahko razvajale z opojnim cvetličnim vonjem.

 

Potrebujete:

Priprava:
Razkužite delovno površino, roke in vse pripomočke. Pred izdelavo temeljito pospravite in očistite kuhinjo oz. prostor, kjer bomo izdelovali kozmetične ali aromaterapevtske izdelke. Olje in čebelji vosek segrejte na vodni kopeli. Ko se sestavine popolnoma raztopijo, posodo odstavite, premešajte in začnite z dodajanjem eteričnih olj.

Vse skupaj premešamo in nalijemo v razkuženo (razkužite z 96-% etanolom) 15 ml ALU-posodico ali drugo primerno embalažo za trde parfume. Ne pozabite na etiketo z datumom izdelave in čisto svojim poimenovanjem parfuma 😉

Parfum nanašajte 1- do 2-krat dnevno na pulzne točke. Izdelek je uporaben eno leto od dneva izdelave.

 

 

2. Moški gel za tuširanje “Gozdna kopel”

Če ste v precepu, kaj podariti moškim, je gel za tuširanje prava izbira, saj je poleg zobne paste zagotovo obvezni del moškega nabora kozmetičnih izdelkov :)

Ker je izdelava baze za gele za tuširanje nekoliko bolj zahtevna naloga za že izkušene formulatorje, vam priporočamo, da izberete že pripravljeno naravno bazo, ki ji boste dodali svojo kombinacijo eteričnih olj in tako dobili izdelek s povsem unikatno noto. Spodaj je naš predlog kombinacije moških vonjev, seveda pa lahko lahko vonj skreirate čisto po svoje.

 

Potrebujete:

Priprava:
Razkužite (za to uporabite 96-% etanol) delovno površino, roke in vse pripomočke. Pred izdelavo temeljito pospravite in očistite kuhinjo oz. prostor, kjer boste izdelovali kozmetične ali aromaterapevtske izdelke. V bazo za gel za tuširanje nakapljate eterična olja in premešate. Ker je izdelek že konzerviran, ne treba dodajati dodatnega konzervansa. Uporabite embalažo za šampone, ki ste jo predhodno razkužili, ne pozabite na etiketo z datumom (rok uporabe je enak roku obstojnosti baze gela).

Tak gel za tuširanje je primeren za vsakodnevno uporabo.

 

 

3. Kopalne kroglice za otroke in odrasle

Ustvarjanje dišečih kopalnih kroglic lahko postane prava zabava! V proces izdelave lahko vključite tudi otroke. Izdelava je povsem preprosta, potrebovali boste nekaj kuhinjskih sestavin in eteričnih olj.

 

Potrebujete:

Za otroke: če bodo kopalne kroglice namenjene otrokom, lahko uporabite eterična olja prave sivke, mandarine ali pomaranče – uporabite največ 8 kapljic vsega skupaj.


Barvila in dodatki:
po želji lahko dodate različne gline za obarvanje kroglic in dodate posušena zmleta zelišča.


Priprava:

Razkužite delovno površino, roke in vse pripomočke. Pred izdelavo temeljito pospravite in očistite kuhinjo oz. prostor, kjer boste izdelovali kozmetične ali aromaterapevtske izdelke. Olja in masla segrejemo na vodni kopeli. V drugo posodo natehtamo sodo bikarbono in koruzni škrob. Stopljena masla in olja dodamo suhim sestavinam in z roko dobro pregnetemo. Dodamo eterična olja in po želji dodatke. Masa ne sme biti pretekoča, mora biti dovolj trdna, da boste lahko oblikovali lepe okrogle kopalne kroglice, lahko pa jih oblikujete tudi s pomočjo kalupov. Odložite jih na papirnato brisačo in počakate, da se posušijo in strdijo.
Rok uporabe je 6 mesecev, uporabite jih v kopelih.

 

 

4. Dišeči obeski

To pa je predlog darila za vaš dom :) In za celo družino, ki se bo v lepo dišečem domu počutila še prijetneje. Če želite, da je letošnja smrečica tako dišeča kot tudi lepa, vam predlagamo, da izdelate dišeče glinene obeske.

 

Potrebujete:
Za izdelavo potrebujete glino ali hitro sušečo DAS maso v beli ali rjavi barvi.

 

Izdelava:
Oblikujte ploščice različnih oblik ter na koncu naredite luknjico, ki bo služila za trak za obesek. Počakajte, da se ploščice posušijo, nato nadenite trak. Pripomočke za oblikovanje poiščite doma (oblike lahko izrežete z modelčki za piškote, vzorce lahko ustvarite z zobotrebci, slamicami, odtiskovanjem različnih predmetov …)

 

Uporaba:
Glinene ploščice obesite na smrečico (lahko pa tudi v manjše prostore, avto, omare …), na njih pa večkrat dnevno nakapljajte eterična olja. Praznično vzdušje si pričarajte z eteričnimi olji limone, pomaranče, bergamotke, kardamoma, cimeta, bora, ingverja ali cedre.

 

Maja za Favnovo piščal