Rožmarin in lepi lasje


Da ima eterično olje rožmarina resnično ugoden vpliv na rast las, ni kar tako za lase privlečena trditev :)

Berite dalje in izvedeli boste:
• kaj pravi znanost o vplivu rožmarina na lasišče;
zakaj ima tako delovanje;
kako uporabljati eterično olje in hidrolat rožmarina, da bo koristil vašim lasem;
• kateri so pogosti nesmotrni načini uporabe.

 

Zel rožmarina se tradicionalno uporablja za blaženje številnih zdravstvenih tegob. O njegovih zdravilnih lastnostih so pisali že grški zdravniki okoli leta 60 n. št. Španski zdravnik Arnaldus Villanovanus je v 13. stoletju izoliral njegovo eterično olje in ga uporabljal v zdravstvu.

Najdemo lahko kar nekaj znanstveno podprtih raziskav o ugodnih vplivih eteričnega olja rožmarina na rast las. Sedemmesečna študija na ljudeh je pokazala, da je eterično olje rožmarina, ki so ga pacienti v kombinaciji z eteričnem oljem timijana, sivke in cedre nanašali na lasišče, pomagalo pri lisasti plešavosti (alopecia areata) (1). Izvedli so tudi šestmesečno študijo, kjer so primerjali delovanje enega odstotka eteričnega olja rožmarina 2-krat dnevno z 2-odstotno raztopino minoxidila (kemična učinkovina, ki se nahaja v zdravilnih pripravkih proti izpadanju las). Pri tej študiji se je eterično olje rožmarina izkazalo za bolj učinkovito sredstvo pri androgenetični alopeciji (2).
 
 

Zakaj deluje?

 
In kaj pravzaprav v eteričnem olju rožmarina deluje? Gre za skupek kemičnih spojin, ki so v vsakem eteričnem olju specifična in edinstvena. Rožmarin zaznamujejo različni kemotipi (CT): verbenon najdemo na Korziki in v Južni Afriki, kemotip kamfor raste v Španiji, na Hrvaškem, v Italiji, celinski Franciji; cineol pa najdemo v Južni Afriki. Vsak kemotip ima izražene drugačne dobrodejne lastnosti. V Eterisovi zbirki boste našli rožmarin kemotipa cineol, ki ima močno protivnetno delovanje, kar s pridom izkoriščamo pri vnetjih dihalnih poti. Prav tako ima močan vpliv na povečano prekrvavitev kože in antioksidativno delovanje. Lasišče je zaradi uporabe eteričnega olja bolj prekrvavljeno, to pa vpliva na prehranjenost lasnega mešička, kar zakasni ali celo prepreči prezgodnje izpadanje las.
 
 

Uporaba, ki prinese rezultate

 
Pojavlja se veliko dilem o tem, na kakšen način uporabiti eterično olje in hidrolat rožmarina, da bi dosegli želeni učinek. Najbolj smiselni sta ti dve uporabi:

1) Najmanj 1-krat tedensko si pripravite masko za lase. V 20 ml osnovnega olja (npr. arganovo, jojobino, kokosovo) nakapajte 4 kapljice eteričnega olja rožmarina. Dobro premešajte nežno vtrite v lasišče. Pustite na laseh vsaj pol ure. Nato masko sperite s šamponom.

2) Hidrolat rožmarina popršite na vlažne lase in ga nežno vtrite. Hidrolat uporabljate redno 2-krat dnevno.

Za katerikoli tretma se boste odločili, ga redno izvajajte vsaj 6 mesecev. Ja, vsakdo bi si želel rezultate čez noč, vendar tudi eterična olja in hidrolati potrebujejo svoj čas. Ne pozabite, da je v aromaterapiji manj v bistvu več: če boste uporabili večjo količino eteričnega olja, še ne pomeni, da bo učinek hitrejši ali boljši. In še opozorilo: eterično olje rožmarina (zlasti CT kamfor) odsvetujemo nosečnicam, doječim mamam, otrokom, mlajšim od petih let, in epileptikom.
 
 

Uporaba, ki ne bo dala rezultatov

 
Ja, zakaj bi pisali o uporabi, ki ni učinkovita? Ker v različnih skupinah na družbenih omrežjih in forumih pogosto zasledimo takšne nasvete.

1) Eterično olje rožmarina, nakapano v šampon, ne bo imelo učinka. Šampon imamo na lasišču enostavno premalo časa, da bi eterično olje sploh lahko delovalo.

2) Prav tako niso primerne vodne raztopine z eteričnim oljem, saj se eterično olje v vodi ne topi. Če želite tovrstno uporabo, raje posezite po hidrolatu rožmarina. Kako še lahko uporabite rožmarinov hidrolat, pa preberite na TEJ povezavi.

 
 

P. S.
In za konec še skrivnost
Se vam je že kdaj zgodilo, da je kakšna stvar pokazala učinke, ki so vas presenetili? No, potem nam boste verjeli, da lahko suhim lasem povrnete lesk tako, da naše mazilo Natali 1-krat na teden kot masko nanesete na lase in jo po eni uri sperete s šamponom. Predstavnice nežnejšega spola – če niste ravno v veselem pričakovanju, lahko pred nanosom Natalija v mazilo vmešaš tudi eterično olje rožmarina.

 
 

Irena za Favnovo piščal
 
Viri:
(1) Hay, I. C., M. Jamieson and A. D. Ormerod (1998). “Randomized trial of aromatherapy: successful treatment for alopecia areata.” Archives of dermatology 134(11): 1349–1352.
(2) https://tisserandinstitute.org/learn-more/rosemary-essential-oil-hair-growth-promotion/