Sončni cvet za nego kože


Učinke šentjanževke so poznale ne le naše babice, pač pa že mnogi rodovi babic pred njimi. Njena raba je raznovrstna, mi se bomo tokrat posvetili uporabi šentjanževega olja.

Tokrat izveste:
kako šentjanževo olje učinkuje in v katerih situacijah ga uporabite,
– kako vam bo šentjanževo olje koristilo poleti,
– receptura za nego kože po sončenju,
4 zabavna dejstva o šentjanževki,
2 pasti uporabe šentjanževke.

 

Nabiranje šentjanževk

Pri Favnu vsako leto na različnih rastiščih po Sloveniji naberemo cvetove šentjanževk, iz katerih nato izdelamo šentjanževo olje.

Šentjanževka (Hypericum perforatum L.) je pionirska rastlina, ki rada raste na pustih, posekanih območjih, našli jo boste ob cestah, na že zaraščenih travnikih in njivah, rada ima sončna in suha rastišča. Prve cvetijo že konec junija, ostale v juliju, lahko tudi še avgusta.

Šentjanževo olje je dobro poznano v slovenskem ljudskem zdravilstvu, seznam, za kaj vse ga lahko uporabimo je zelo dolg, a nekatere navedbe niso znanstveno podprte. Nova spoznanja o aktivnih učinkovinah v šentjanževki (prednjačita hipericin in hiperforin) pa kažejo na velik potencial šentjanževega olja zaradi njegovih antioksidativnih, protivnetnih in protimikrobnih učinkov, kot tudi pri spodbujanju rasti tkiva, kar je pomembno pri negovanju težavnih stanj kože, kot so atopični dermatitis, psoriaza, herpes

 

 

 

 

Mi vam šentjanževo olje priporočamo, ker:

– ima protivnetno in emolientno delovanje (koži pomaga zadrževati vlago),
– ima protibakterijsko in protivirusno delovanje.

 

Kdaj je šentjanževo smiselno uporabiti:

– za suho in razpokano kožo,
– pri pomirjanju srbeče kože,
– za nego kože po (prekomernem) izpostavljanju soncu,
– pri negi nečiste in aknaste kože,
– za nego ran, dermatitisov, herpesa.

Šentjanževo olje spodbuja tudi rast lasnih mešičkov, a to deluje le pri ženskah, ne pa tudi pri moški plešavosti.

 

Večerno olje po sončenju

11-olje-100-ml-SENTJANZ-transPo dnevih, preživetih na soncu, lahko svoji koži pomagate pri regeneraciji enostavno tako, da se namažete samo s šentjanževim oljem. Lahko pa ga še obogatite z eteričnimi olji, priporočamo eterični olji prave sivke in rimske kamilice.

Potrebujete:
– 50 ml šentjanževega olja,
– 8 kapljic eteričnega olja rimske kamilice,
– 7 kapljic eteričnega olja sivke.

Olje prelijte v temno stekleničko, dodajte navedene količine eteričnih olj in nežno premešajte. Olje na rahlo vlažno kožo nanesite ob večerih. Eterično olje kamilice deluje protivnetno, pomiri rdečo, vneto, od sonca opečeno kožo. Eterično olje sivke je močan antiseptik, deluje protibolečinsko, med eteričnimi olji pa prva izbira, ko želimo olje, ki bo pomagalo opečeni koži.

 

4 zabavna dejstva

1. Cvetovi simbolizirajo sonce, pogosto cveti okoli kresne noči oz. poletnega solsticija.
2. Ime šentjanževke je povezano z Janezom Krstnikom, v ljudskem izročilu se imenuje tudi Janezova kri. Po legendi naj bi po obglavljenju Janeza Krstnika njegova kri tekla v rumene cvetove šentjanževke in tam je ostala še danes – vsi, ki ste jo kdaj nabirali, veste, da so prsti po tem močno obarvani rdeče, takšne barve je tudi olje šentjanževke.
3. V poznem srednjem veku so jo eksorcisti uporabljali kot rekvizit pri izganjanju hudiča (najverjetnejše ozadje: pripravki iz šentjanževke lahko odganjajo slabo razpoloženje, za katerega so verjeli, da ga povzročajo zli duhovi).
4. Prvič jo omenja rimski učenjak Gaj Plinij Starejši v svojem obsežnem delu Naturalis Historiae (Naravoslovje) v 1. stol. n. š. Navaja, da je primerna za opekline in proti driski.

 

2 pasti uporabe šentjanževke

Past št. 1: fotosenzibilnost
Dolgo časa je veljalo, da je šentjanževo olje fototoksično (to pomeni, da pride do preobčutljivostne reakcije na koži, če se po uporabi določene snovi izpostavljate soncu). Novejše raziskave so to ovrgle, še vedno boste našli veliko virov, ki govorijo o fototoksičnosti tega olja. Drži pa, da lahko pride do fototoksičnih reakcij pri oralnem uživanju različnih pripravkov iz šentjanževk.

Ob tem pa še mali opomnik: čeprav Olje šentjanževke ni fototoksično, to še ne pomeni, da je primerno za nanašanje pred sončenjem. Velikokrat namreč opažamo, da se uporabniki mažejo s šentjanževim oljem v prepričanju, da jim nudi primerno zaščito pred UV-sevanjem. To ne drži, veliko bolje bo, če si pripravite večerno olje po zgornjem receptu, na soncu pa uporabite kremo z dovolj visokim zaščitnim faktorjem.

Past št. 2: interakcija z drugimi zdravili
Tudi ta past se ne nanaša na šentjanževo olje, pač pa na ostale pripravke iz šentjanževke, ki se uživajo, in so namenjena predvsem blaženju razpoloženjskih stanj. Pri teh pripravkih je treba biti previden, saj lahko pride do neželenih interakcij z drugimi zdravili (šentjanževka lahko zmanjša njihov učinek).

 

 

Viri:
Priročnik samostanskega zdravilstva (dr. J. G. Mayer in drugi)
Topical Application of St. Johns Worth (Hypericum perforatum) (U. Wölfle in drugi)
Sodobna kozmetika (ur. D. Janeš in N. Kočevar Glavač)

 

Katarina za Favnovo piščal 

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Šentjanževo olje

100 % naravno BIO šentjanževo olje pripravljeno iz SLOVENSKEGA šentjanža v oljčnem olju.

9,87 EUR

Kamilica (rimska) eterično olje

V Evropi je kamilica že od nekdaj cenjena rastlina in ena od pomembnejših sestavin mnogih zeliščnih izdelkov. Odganja mrčes in deluje pozitivno na rast in zdravje rastlin v svoji bližini, zato ji vrtnarji pravijo »rastlinski zdravnik«. Olje je rumenkaste barve, tudi njegova kemična sestava in vonj se zelo razlikujeta od olja nemške kamilice. Aromaterapevti eterično […]

14,99 EUR

Sivka (eterično olje)

100 % čisto in naravno eterično olje prave sivke.

9,28 EUR