Nasveti za krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji


V tem zapisu boste izvedeli: 

– ali zbolite zaradi nizkih temperatur, 
– kaj je imunski sistem,
s katerima dvema potezama eterična olja podprejo imunski sistem,
katera eterična olja najbolj učinkovito podprejo vaš imunski sistem,
– učinkovite metode uporabe eteričnih olj.

 

Zima je pred vrati, z njo pa tudi respiratorna in druga obolenja, ki so v tem času še posebej pogosta. Poleg zdravega in uravnoteženega načina življenja, v začetku jeseni pogosto zasledimo, da je prišel čas za krepitev imunskega sistema, čas, da telo pripravimo na zimske izzive. Morda vas bo presenetilo dejstvo, da na povečana obolenja v jesensko-zimskem času ne vplivajo nizke temperature, s katerimi jih večina povezuje, temveč se razlog skriva predvsem v tem, da pozimi veliko časa preživimo v zaprtih prostorih, se družimo v skupinah, s čimer se poveča možnost prenosa mikrobov. Slednje je potrdila tudi študija kanadskih strokovnjakov, ki so ugotovili, da izpostavljenost zmernemu mrazu nima škodljivega učinka na imunski sistem (Imunski sistem pred zimo, Ferjan Hvalc 2020). Zagotovo eden izmed razlogov, da bomo to zimo veliko časa preživeli na svežem zraku, se strinjate?
Letošnjo jesen in zimo pa je dober imunski sistem zaradi razmer s koronavirusom se toliko pomembnejši.

 

Pa vendar, kaj imunski sistem sploh je?

Dejstvo je, da je imunski sistem izredno zapleten proces, v katerem sodelujejo različni dejavniki. Je obrambni mehanizem telesa, ki brani telo pred tujki ter drugimi vsiljivci, kot so bakterije, virusi, glive in paraziti. Za zaščito pa ni pomemben samo imunski sistem, ampak tudi dobro stanje našega organizma brez motenj v delovanju.

 

K oslabljenemu stanju imunskega sistema velikokrat pripomore stres. Morda zmajujete z glavo (saj stres je krivec za vse!), pa vendar: z obilico stresa si lahko nakopljemo različne zdravstvene težave. Z visoko stopnjo stresa se v našem telesu povečajo ravni kortizola, to pa vodi k različnim obolenjem, med drugimi tudi k pogostim prehladom, ki nas lahko spremljajo ne samo pozimi, ampak skozi celo leto. Da bi se izognili tovrstnim težavam, poskrbimo, da imunskemu sistemu zagotovimo ravnotežje in harmonično delovanje – tukaj nam lahko pomaga aromaterapija.

Aromaterapija sodi med komplementarne metode zdravljenja, pri kateri za zdravljenje ali izboljšanje splošnega počutja uporabljamo eterična olja. Aromaterapijo lahko obravnavamo iz različnih vidikov; kadar se osredotočamo na kemizem eteričnih in njihovo farmakološko delovanje, lahko govorimo o klinični aromaterapiji. Kadar želimo uporabiti eterična olja v domačem okolju za izboljšanje splošnega počutja, samozdravljenje in ohranjenje harmonije, govorimo o holistični aromaterapiji. Nekaj nasvetov, kako nam lahko aromaterapija pomaga pri krepitvi imunskega sistema s holističnim pristopom sledi v nadaljevanju, pred tem pa še pomembna informacija. Na spletu pogosto zasledimo priporočila, da eterična olja lahko uživamo pri različnih zdravstvenih težavah, tudi za krepitev imunskega sistema. Priporočamo vam, da zaradi varnosti ne prakticirate oralnega jemanja eteričnih olj, saj bi s tem lahko tvegali neželene kontraindikacije.

 

Prva poteza: zmanjšanje stresa

Eterična olja so učinkoviti imunostimulansi, z metodami kot so inhalacija, vaporizacija, aromatične kopeli in masaže, lahko učinkovito pripomoremo k izboljšanju splošnega počutja in zmanjšanju stresa. S tem bomo okrepili naš imunski sistem. Za zmanjšanje stresa, ki se je v tem času zaradi koronavirusne situacije pri nekaterih še povečal, svetujemo, da posežete po eteričnih oljih ki pomirjajo in delujejo kot naravni antidepresivi.

Mednje sodijo:
eterično olje bergamotke (Citrus aurantium bergamia),
eterično olje prave sivke (Lavandula angustifolia),
atlaška cedra (Cedrus atlantica),
rimska kamilica (Anthemis nobilis),
neroli (Citrus aurantium amara),
kadilna bosvelija (Boswellia carterii),
mandarina (Citrus reticulata).

Na splošno velja, da bodo citrusi priklicali veselje na še tako turoben dan, zato tudi sladka pomaranča in limona ne smeta manjkati v vaši domači lekarni.

 

Eterična olja

 

Kakšno metodo uporabe eteričnih olj izbrati?

Zgoraj našteta eterična olja lahko uporabljate večkrat dnevno, priporočamo vam, da jih uporabite v obliki zračne difuzije z izparilnikom (na svečko) ali z električnim difuzorjem. Eterična olja lahko uporabite samostojno ali pa si pripravite mešanico vaših najljubših – zmešajte do tri eterična olja skupaj. Količino kapljic prilagodite velikosti prostora (priporočljiva količina je do 10 kapljic). Prostor pred in po uporabi zračne difuzije dobro prezračite.

Zelo priljubljeni so tudi nosni inhalatorji, ki so zelo enostavni za pripravo. Eterična olja preprosto nakapljamo na bombažni vložek, žepni inhalator pa nas lahko spremlja povsod. Nosni inhalator odpremo in globoko vdihnemo večkrat dnevno. Ponovimo trikrat.

Lahko si pripravite tudi masažno olje – v bazno olje, kot je npr. mandljevo olje dodamo izbrana eterična olja (v 100 ml olja dodamo 20 kapljic eteričnih olj). Uporabimo lahko za masažo celega telesa.

 

Druga poteza: neposreden vpliv na imunski sistem

Pri krepitvi imunskega sistema priporočamo, da posežete tudi po eteričnih olj, ki so bogata z 1,8 cineolom, namreč ta zelo blagodejno vplivajo na dihala in obenem v prostoru čistijo zrak in dajejo občutek “odprtega in svežega prostora” v katerem zlahka zadihamo. Ta eterična olja so izredno učinkovita za uporabo tako jeseni kot pozimi (če vas prehladi mučijo skozi vse leto, jih lahko uporabljate tudi spomladi in poleti).

Mednje sodijo eterična olja:
evkalipt globulus (Eucalyptus globulus),
evkalipt radiata (Eucalyptus radiata),
listi kafrovca (Cinnamomum camphora),
– niauli (Melaleuca quinquenervia ct 1,8 cineole),
mirta (Myrtus communis),
– kajeput (Melaleuca leucadendron),
rožmarin kemotipa cineol (Rosmarinus officinalis CT cineole),
kardamom (Elettaria cardamomum),
– lovor (Laurus nobilis).

stichEO2

 

Pri uporabi lahko posežete po metodah, ki smo jih omenili zgoraj, predvsem pa priporočamo zračno difuzijo in uporabo nosnega inhalatorja.  Ne smete pa pozabiti: pri eteričnih oljih z visoko vsebnostjo 1,8 cineola je potrebna posebna previdnost pri uporabi pri ljudeh z astmo, saj lahko v preveliki koncentraciji sprožijo astmatični napad. V celoti se odsvetuje se uporaba pri dojenčkih in otrocih, mlajših od 10 let.

Na splošno velja, da so odlični imunostimulansi eterična olja, ki vsebujejo monotrepenske alkohole. To so eterična olja čajevca, geranije, palmarose, timijan kemotipa linalol, majaron, poprava meta in prava sivka. Vključite jih v vašo vsakodnevno aromaterapevtsko prakso ter z njimi okrepite vaš imunski sistem.

Že Hipokrat je dejal, da sta pod do zdravja vsakodnevna aromatična kopel in masaža z dišavnimi olji, le zakaj se ne bi držali tako modre misli :)

Maja za Favnovo piščal

 

Viri:
http://www.doktor24.si/revija-doktor/zdravniki-pisejo/781-imunski-sistem-pred-zimo, Mateja Ferjan Hvalc, dr. med.
https://www.dropsmith.com/
http://www.lekarne-ptuj.si/imunski-sistem/

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Bergamotka – BIO eterično olje

Bergamotka je zelo razširjena v italijanskem ljudskem zdravilstvu. Ime naj bi dobila po italijanski vasi, kjer so jo tradicionalno uporabljali za zbijanje vročine in za zdravljenje pri kačjih ugrizih. Mnogim ljudem je všeč njena sveža, limonasta aroma, ki je pomembna sestavina kolonjske vode. Bergamotkino olje učinkuje vzpodbudno in lajša depresijo, v prostoru prijetno osveži zrak. […]

13,31 EUR

Sivka (eterično olje)

100 % čisto in naravno eterično olje prave sivke.

9,28 EUR

Cedra – BIO eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje cedre biološke pridelave.

6,91 EUR

Kamilica (rimska) eterično olje

V Evropi je kamilica že od nekdaj cenjena rastlina in ena od pomembnejših sestavin mnogih zeliščnih izdelkov. Odganja mrčes in deluje pozitivno na rast in zdravje rastlin v svoji bližini, zato ji vrtnarji pravijo »rastlinski zdravnik«. Olje je rumenkaste barve, tudi njegova kemična sestava in vonj se zelo razlikujeta od olja nemške kamilice. Aromaterapevti eterično […]

14,99 EUR

Neroli (eterično olje)

100 % čisto in naravno eterično olje neroli.

30,74 EUR

Bosvelija eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje kadilne bosvelije.

10,11 EUR

Mandarina (eterično olje)

Zimzeleno drevo mandarinovec izvire iz Kitajske, ime je dobilo po mandarinih, visokih uradnikih starega kitajskega cesarstva. V Evropo so ga prinesli šele leta 1806. Mandarinino eterično olje pospešuje apetit in prebavo, osvežuje, razvedri, navdihuje, spodbuja usklajevanje in s svojim prijetnim vonjem ustvarja veselo razpoloženje. Spodbuja krvni obtok in s tem izboljšuje napetost kože. Zmehča kožo, […]

8,87 EUR

Pomaranča (BIO eterično olje)

100 % čisto in naravno BIO eterično olje sladke pomaranče.

6,55 EUR

Limona (BIO eterično olje)

»Sončni« plod limonovca so že od nekdaj uporabljali pri kuhanju in za osebno nego, stari Egipčani so z njim zdravili zastrupitve s hrano. V aromaterapiji je eterično olje limone s svojim svežim, osvežujočim vonjem poznano po ugodnih učinkih na koncentracijo in počutje. Pomaga celiti manjše ranice, ureznine in posledice pikov insektov. Blagodejno deluje na dihala […]

6,91 EUR

Evkalipt eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz listov evkalipta.

5,38 EUR

Listi kafrovca (BIO eterično olje – ravintsara)

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz listov rastline Cinnamomum camphora, ki raste na Madagaskarju.

8,30 EUR

Čajevec – BIO eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje, pridobljeno iz dreves avstralskega čajevca biološke pridelave.

8,19 EUR

Mirta (BIO eterično olje)

Mirta je zimzeleni grm, ki raste v Sredozemlju. Srednjeveške dame so svojo kožo rade negovale z »angelsko vodico«, katere osnovna sestavina je bila prav mirta. Danes jo najdemo v mnogih toaletnih vodicah, uporabljajo jo tudi pri izdelavi likerjev. Eterično olje mirte osveži in poživi, je blago in zelo prijetnega vonja, zato je v primerjavi z […]

16,00 EUR

Rožmarin (BIO eterično olje, CT cineole)

100 % čisto in naravno eterično olje cvetočega rožmarina biološke pridelave, pridobljeno s parno destilacijo.

6,23 EUR

Kardamom – BIO eterično olje

Eterično olje kardamom se pridobiva s parno destilacijo semen rastline Elettaria cardamomum. Ima izredno prijeten balzamičen, svež, sladek, začimbni vonj, zaradi česar se kot dišavna komponenta pogosto pojavlja v različnih parfumih. Tovrstno eterično olje je idealno za uporabo v času prehladov, saj zaradi vsebnosti oksidov blagodejno deluje na dihala, cenjeno pa je tudi zaradi svojega […]

28,52 EUR