Arganovo olje – vse za poletno nego kože v eni steklenički


Maroške koze plodove arganija z veseljem zobajo že stoletja, drugje pa vse čudovite lastnosti arganovega olja odkrivamo v zadnjih desetletjih.

V tem zapisu izveste:

– za kaj je koristno arganovo olje,
– receptura z arganovim oljem, ki bo začinila poletne večere,
– katere so tiste sestavine, zaradi katerih učinkuje,
– kaj imajo skupnega kozji bobki in pridobivanje arganovega olja.

 

 

Opravi veliko nalog

Olje ArganaArganovo olje maroška kultura pozna že stoletja, uporabljajo ga tako za prehrano, nego kože kot tudi za živalsko krmo. Globalni razcvet, predvsem v kozmetični industriji, pa je doživel šele v zadnjih desetletjih. Zaradi svoje sestave je pravi kozmetični multipraktik, lahko ga uporabite:

a) za poletno nego vseh tipov kože: zmanjša poškodbe kože zaradi UV-sevanja, spodbuja obnavljanje kožnih celic, s čimer koži povrne zdrav videz, pomaga ohranjati vlažnost kože. Olje lahko uporabljate samostojno, tako da ga nanesete na vlažno kožo, ali pa ga dodate svoji najljubši kremi za vsakodnevno nego.

b) za nego suhih in poškodovanih las: lahko ga uporabljate na konicah ali na celih laseh ter lasišču. Lahko je sestavni del maske za lase ali pa ga uporabite samostojno.

c) za nego izsušene, zrele kože: olje nanesite na očiščen obraz, koža naj bo že nekoliko vlažna. Pri suhi koži uporabljajte arganovo olje za večerno nego, čez dan nanesite kakšen vlažilen izdelek. Če pa je vaša koža zelo suha, uporabite arganovo olje tako za večerno kot tudi jutranjo nego.

č) pri hiperpigmentacijskih motnjah kože,

d) za nego vnete kože (npr. pri luskavici, srbečici, rdečici).

 

Za prijetnejše poletne noči

Da poletne noči ne bodo vroče le zaradi visokih temperatur, obogatite arganovo olje z izbranimi eteričnimi olji, večer in noč bosta postala prijetnejša, nabita s pozitivnimi čustvi in seksualno energijo.

Za pripravo masažnega olja potrebujete:
– 30 ml arganovega olja Eteris,
– 2 kapljici eteričnega olja kopaibe Eteris,
– 2 kapljici eteričnega jasmina Eteris,
– 3 kapljice eteričnega olja nerolija Eetris,
– 2 kapljici eteričnega olja ilang-ilang Eteris.

V temno stekleničko nakapajte navedene količine eteričnih olj, dolijte arganovo olje, stekleničko zaprite, dobro povaljajte med rokami in pustimo kakšen dan, da se sestavine dobro povežejo med seboj in ustvarijo nepozabno mešanico dišav.


Masaža pa ne bo mogoča, če je kožo čez dan opeklo sonce – kaj storiti v takem primeru? Recepturo z jogurtom in eteričnimi olji, ki bo ohladila kožo, najdete na TEJ POVEZAVI, kako si pripravite regeneracijsko pršilo za opečeno kožo s smiljevim hidrolatom, pa izveste TUKAJ

 

Učinkovita kombinacija sestavin

Arganovo olje je bogat vir oleinske, linolne in stearinske maščobne kisline. Vsebuje visok delež neumiljivih snovi kot so fitosteroli, skvalen in E-vitamin, ki predstavljajo glavni vir »aktivnih« lastnosti olja. Štejemo ga med bolj obstojna rastlinska olja. Prenese tudi krajši čas segrevanja nad 100°C. Zato ga pri izdelavi kozmetičnih pripravkov dodajamo v topli B-fazi.

Arganovo olje pomaga zmanjšati simptome različnih vnetnih kožnih stanj, zaradi vsebnosti fitosterolov, kot sta psoriaza in rozacea.

Učinkovito uravnava količino sebuma v koži ter s tem ohranja njeno vlažnost, kar lahko pripisujemo vsebnosti skvalena, ki je pomembna sestavina sebuma.

Maroške ženske ga tradicionalno uporabljajo za ohranjanje svetle polti. Z nekaj študijami je bil dokazan zaviralni učinek arganovega olja na biosintezo melanina, kar bazira predvsem na vsebnosti tokoferolov in sinergije učinkovin prisotne v olju. To lastnost s pridom lahko izkoristimo pri hiperpigmentacijskih motnjah, ki so zlasti pogoste v času nosečnosti. Olje bo torej zmanjšalo poškodbo kože zaradi UV-sevanja in hkrati spodbujalo obnavljanje kožnih celic, s čimer bo vaša koža pridobila zdrav videz.

Zaradi velike vsebnosti enkrat nenasičenih maščobnih kislin (oleinska kislina) je arganovo olje primerno zlasti za izsušeno, zrelo kožo ter za nego suhih in poškodovanih las.


Ne spreglejte – arganovo olje je izdelek meseca junija, zato smo mu ceno znižali za 20 % – v svojo virtualno košarico ga postavite TUKAJ.

 

Raste samo v Maroku

Koze na drevesu argana

Koze na drevesu arganija (foto: Elena Tatiana Chis)

Arganovo olje pridobivajo iz plodov drevesa arganija (Argania spinosa), ki je endemična drevesna vrsta jugozahodnega dela Maroka. Plodovi vsebujejo 1 do 3 jedrca, bogata z oljem. Za en liter arganovega olja potrebujejo 40 kg suhih arganovih jedrc. Postopek pridobivanja olja je dolgotrajen in intenziven, a hkrati bistven za pridobivanje kakovostnega olja. Na zraku sušenim plodovom ročno odstranijo mesnato celulozo, iz katere izluščijo jedrca.

 

Tradicionalno na nekaterih predelih Maroka še vedno omogočajo kozam pašo z arganovimi plodovi, jedrca pa nato pridobivajo iz njihovih iztrebkov. Tako se izognejo dolgotrajnemu postopku sušenja in čiščenja plodov. V sodobni praksi je kljub temu tak postopek redek in večina jedrc odstranijo ročno z drobljenjem arganovih plodov.

 

 

 

Irena za Favnovo piščal

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Arganovo olje – BIO

100 % naravno hladno stiskano arganovo olje iz Maroka. Olje je pridelano iz jedrc argana in velja za olje najvišje kvalitete. Ima odlične lastnosti proti staranju kože (anti-aging), preprečuje nastajanje gubic. Za nego razdražene in/ali vnete kože. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov kožo varuje pred škodljivimi radikali iz okolja. Primerno je za nego vseh vrst kože. Olje […]

13,32 EUR

Kopaiba eterično olje

Uporaba eteričnega olja copaibe sega že v 16. stoletje. Avtohtoni prebivalci Brazilije so copaibo uporabljali v mazilih, pogosto pa so jo tudi uživali za blaženje mnogih težav. Eterično olje copaibe se v tradicionalni medicini in aromaterapiji uporablja za blaženje znakov napetosti. Tudi v sodobni medicini je copaiba opisana v več znanstvenih raziskavah, kjer so pri […]

8,77 EUR

Ilang-ilang – BIO eterično olje

V Indoneziji je navada, da poročno posteljo mladoporočencev prekrijejo s cvetovi ilang-ilanga. V deželah podnebnega pasu, kjer drevo raste (Filipini, Madagaskar, Reunion, Komorski otoki), nosijo njegove cvetove v ogrlicah, iz olja ilang-ilanga in kokosovega olja pa izdelujejo pripravke za nego las in telesa. Eterično olje ilang-ilanga je zaradi svojega izrazitega in prijetega vonja priljubljeno med […]

11,43 EUR

Neroli (eterično olje)

100 % čisto in naravno eterično olje neroli.

13,66 EUR

Jasmin 5 % absolut v BIO jojobi

Jasminu pravijo tudi kralj vonjav, znano je, da je navduševal že Kleopatro. Sodi med najdražja eterična olja. Že v davnini so na Kitajskem in v Indiji cenili njegov vpliv na človekovo čutnost. Njegov vonj naj bi v nas prebujal pustolovskega duha ter spodbujal izražanje intimnih čustev. Deluje kot afrodiziak, pomaga blažiti menstrualne simptome in čustveni […]

11,82 EUR