Kako narediti aromatične inhalatorje?


V tem zapisu boste izvedeli: 

– kako deluje naš vohalni sistem,
– kaj potrebujemo za izdelavo nosnega inhalatorja,
– nasveti za izdelavo,
– recepture.

Preden se spustimo v to, kaj aromatični inhalatorji sploh so, naj pojasnimo katere metode aromaterapije poznamo. Uporaba eteričnih olj postaja vse bolj priljubljena, pa vendar: ali vemo, na kakšne načine jih lahko uporabljamo? Kako jih uporabljati varno? Med najbolj priljubljeno metodo uporabo aromaterapije zagotovo sodi vaporizacija oz. zračna difuzija eteričnih olj v izparilniku s svečko (starejša metoda) ali v električnih difuzorjih (novejša metoda). Katerokoli metodo boste uporabili, ne morete zgrešiti,  sprostili se boste ob prijetnih vonjavah eteričnih olj – le pazite da ta ne bodo sintetična! S slednjimi si lahko naredimo več škode kot koristi, najbolj pogosta posledica uporabe sintetičnih dišav ali ponaredkov so glavoboli in slabost.

Druge metode, ki se jih še poslužujemo v aromaterapiji, so zagotovo aromatična olja za nego ali masažo telesa, aromatične komprese, aromatične kopeli, oralna uporaba hidrolatov v terapevtske namene in aromatični inhalatorji. Morda vas bo presenetilo dejstvo, da so prav aromatični inhalatorji najbolj učinkovita metoda uporabe aromaterapije.

 

Vonj vpliva na limbični sistem

Najprej si poglejmo kako deluje naš vohalni sistem. Vohalni sistem je eden najstarejših in zelo pomembnih delov možganov. Pri živalih je izrednega pomena za komunikacijo, pri ljudeh je ključen za zaznavanje okolice, vonj nas opozarja na nevarnosti ali vzbuja prijetne spomine. Vohalni živec (nervus olfactorius) tvorijo številne senzibilne živčne niti, ki izvirajo iz vohalnega dela nosne sluznice in skozi luknjičasto ploščico sitke vstopajo v lobanjo,
kjer tvorijo vohalni betič, ki vstopa v sprednji spodnji del možganov t. i. vohalne možgane.

Deklica, ki voha rožico. @Pixabay

Aromatične molekule, ki jih vdihnemo skozi nos (preko nosnega inhalatorja, direktno iz flaške eteričnega olja, preko inhalacije eteričnih olj z robčkom, zračne difuzije ali drugi načini), preko živčnih končičev vstopijo v limbični sistem. Ta je del velikih možganov in je odgovoren za nekatere čustvene reakcije, učenje, spomin in vegetativne funkcije. V limbičnem sistemu se nahaja tudi hipotalamus (poleg drugih kortikalnih in subkortikalnih možganskih struktur), ki uravnava delovanje avtonomno živčevje s proizvajanjem in izločanjem hormonov. Če povzamemo – z vonjem vplivamo na naš limbični sistem. Vonj lahko vpliva na naše razpoloženje, motivacijo in čustva. Lahko ga uporabimo sebi v prid, nekateri z njim celo manipulirajo. Ste že kdaj vstopili v lepo odišavljeno trgovino? Kako ste se ob tem počutili? :)

 

Praktični in enostavni nosni inhalatorji

Aromatični inhalatorji so izredno praktični. Eterična olja so v samih flaškah precej nerodna za uporabo, zato je inhalacija z nosim inhalatorjem veliko bolj enostavna. Prav tako nam omogoča, da si naredimo mešanico najljubših eteričnih olj.

 

Kaj potrebujemo za izdelavo inhalatorja?
– nosni inhalator z bombažnim vložkom,
– eterična olja ( od 1 do 3),
– manjšo posodico za mešanje,
– pinceto.

Verjetno se že sprašujete, katera mešanica eteričnih olj bo najbolj primerna za vas. Pristopi mešanja eteričnih olj so lahko različni, izberite tistega, ki je za vas najbolj enostaven ali primeren. Eterična olja lahko mešamo po principu kemijske zgradbe, po notah, glede na terapevtski namen, energijski pristop ali pa preprosto uporabimo intuicijo in si naredimo mešanico po našem okusu. V kolikor izberemo pristop mešanja glede na kemizem ali terapevtsko delovanje, vam svetujemo, da se za pomoč obrnete na podrobnejše opise pod eteričnimi olji na naši spletni strani ali pa uporabite inovativno spletno aplikacijo Dropsmith, ki je prav temu namenjena.

 

Koliko eteričnih olj mešati skupaj?
Če ste začetniki vam svetujemo, da mešate največ dve eterični olji, namreč tako se boste bolje spoznali z eteričnimi olji in jih s časoma v mešanicah uporabili več. Svetujemo, da uporabljate od 1 – 3 različna eterična olja.

Za dvig energije in izboljšanje razpoloženja posezite po citrusnih eteričnih oljih, kot so sladka pomaranča, limona, bergamotka ali mandarina. Citrusi so kakor “mali sladkorčki”, ki na obrazu narišejo nasmeh in nas razveselijo. Če ste prehlajeni, potem v aromatičnih inhalatorjih uporabite eterično olje timijana, evkaliptabosvelije ali listov kafrovca. Lepo se dopolnjujejo z eteričnim oljem limone. Če želite priklicati praznično vzdušje, potem uporabite našo že pripravljeno mešanico Zimski večer, kjer vas čakajo vonjave kardamoma, klinčkov in pomaranče.

Nosni inhalatorji so zelo uporabni tudi za otroke in študente, ki jih lahko uporabljajo med učnim procesom. Preprosto jih lahko vključite v sam postopek izdelave, tako se bodo sprostili in ustvarili svoje mešanice!

Z vami delimo nekaj idej za pripravo nosnih inhalatorjev. Za en nosni inhalator potrebujemo 15 kapljic eteričnih olj.

 

Dvig energije
– 7 kapljic eteričnega olja limone
– 5 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče
– 3 kapljice eteričnega olja poprove mete

Okrepimo imunski sistem
– 7 kapljic  bosvelije
– 5 kapljic limone
– 3 kapljice evkalipta globulus

Preženimo prehlad
– 6 kapljic eteričnega olja timijana kt. timol
– 9 kapljic eteričnega olja limone

Za lahko noč
– 8 kapljic eteričnega olja prave sivke
– 5 kapljic mandarine
– 2 kapljici atlaške cedre

Za pomiritev ob napornih dnevih
– 5 kapljic eteričnega olja prave sivke
– 5 kapljic eteričnega olja vetiverja
– 5 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče

 

Priprava:
1. V manjšo posodico nakapljamo izbrana eterična olja in jih premešamo.
2. S pinceto primemo bombažni vložek in ga pomočimo v mešanico eteričnih olj toliko, da se popolnoma prepoji.
3. Vstavimo ga v inhalator in zapremo s spodnjim pokrovčkom.

Kakšno mešanico pa boste ustvarili vi?

 

Maja za Favnovo piščal
Viri:
Anatomija, Fizioterapija, Alma Mater Europaea, prim. doc. dr. Zelko Erika dr.med.spec
http://www.sinapsa.org/rm/poljudno.php?id=22