Se vas loteva spomladanska utrujenost? Eterična olja so super pomočniki!


Pomlad že trka na vrata in s seboj prinaša več svetlobe, več sonca in več življenjske energije. Topli sončni žarki nas spodbujajo k aktivnostim na prostem. Za mnoge je to najlepši letni čas. Kaj pa, če temu ni tako? Kaj pa, če ste med tistimi, ki vam ravno v tem času primanjkuje energije? Ste morda povsem brezvoljni in nenehno utrujeni? Zveni »spomladanska utrujenost« kaj znano?

Tokrat preberite:

• kaj sploh je spomladanska utrujenost in kdo so dežurni krivci;
• katera eterična olja vam v tem času lahko stojijo ob strani;
7 načinov, kako si z eteričnimi olji  dvignete nivo energije in izboljšate razpoloženje.

 

 

Spomladanska utrujenost

Spomladansko utrujenost občuti več žensk kot moških.

Do zdaj je že jasno, da ne govorimo o mitološkem bitju, ampak gre za dejansko stanje organizma, s katerim se naj bi srečala petina ljudi (med njimi je več žensk). Najpogosteje se začne pojavljati sredi marca in traja lahko do konca aprila ali še dlje – od tu ime spomladanska utrujenost. K nastanku spomladanske utrujenosti prispeva več dejavnikov: od hormonskega neravnovesja, spremenjene presnove v telesu, povečanih energetskih potreb, uživanje z minerali in vitamini osiromašene hrane, premalo fizične aktivnosti pa vse do stresa, ki vpliva na dodatno utrujenost in izčrpanost telesa.

 

Hitri nasveti za lajšanje spomladanske utrujenosti:
• Poskrbite za telesno aktivnost.
• Pijte dovolj tekočine (najbolje vode).
• Poskrbite za vnos raznolike in zdrave hrane.
• Obvladujte stres in poskrbite za notranje ravnovesje.
• Poskrbite za dvig energije.
Poiščite podporo v naravnih eteričnih oljih.

 

 

Olajšajte si težave z dišečimi pomočniki

Uporaba eteričnih olj vam lahko zelo olajša marsikatero težavo. Znano je, da s pomočjo eteričnih olj lahko hitro vplivamo na izboljšanje razpoloženja in splošnega počutja. In kaj je lahko še boljšega kot pomočniki iz narave, ki nas dodatno podpirajo :)

Za blaženje stresa izberite med sledečimi eteričnimi olji:
•  sivka,
bergamotka,
geranija,
rimska kamilica,
ilang ilang,
mandarina,
majaron,
bosvelija,
vrtnica,
neroli,
sandalovina.

 

Ko ste povsem brez volje in se prižiga »rdeča lučka« za nivo energije, vam v domači lekarni ne sme manjkati katero od teh eteričnih olj:
limona,
pomaranča,
limeta,
grenivka,
limonska trava,
mandarina,
poprova meta,
zelena meta,
rožmarin,
ilang-ilang,
bergamotka.

 

7 dišečih načinov upora proti spomladanski utrujenosti

 

1) Uporaba posameznih eteričnih olj 
Če imate doma difuzor ali osvežilec zraka, posamezna eterična olja iz zgornjih dveh seznamov enostavno nakapate v posodico za vodo. Za manjši prostor bo zadostovalo manjše število kapljic, sicer pa v povprečju v difuzor sodi od 5 do 6 kapljic eteričnega olja. Difuzor imejte prižgan največ 1 uro.

 

2) Suha inhalacija
Eterično olje lahko uporabite tudi za suho inhalacijo. Za hiter dvig energije lahko na robček ali vato kanete 1 kapljico eteričnega olja limone in počasi vdihujete (pri tem pazite, da eterično olje ne pride v stik s kožo).

 

3) Osvežilec zraka za dober začetek dneva
Ker se po jutru dan pozna, ga je dobro začeti optimistično. Več energije, jasne misli in dober začetek dneva so z eteričnimi olji zajete v osvežilcu zraka, ki naj postane del vaše jutranje rutine.

Potrebujete:
• 15 kapljic eteričnega olja limone Eteris,
• 7 kapljic eteričnega olja rožmarin Eteris,
• 8 kapljic eteričnega olja poprove mete Eteris,
• 50 ml etanola,
stekleničko s pršilko.

Priprava in uporaba:
Vsa eterična olja nakapajte v stekleničko in dolijte etanol. Rahlo pretresite in osvežilec prostora je pripravljen. Enostavno ga popršite v prostoru, kjer se zjutraj zadržujete in že boste pripravljeni na nov dan.

 

4) Roll-on za kritične trenutke
Če vam zmanjka volje v službi ali na poti, si po spodnji recepturi pripravite mešanico v steklenički s krogličnim aplikatorjem, s katero boste diskretno poskrbeli, da se boste hitro počutili bolje.

Potrebujete:
• 3 kapljice eteričnega olja bergamotke Eteris,
• 2 kapljici eteričnega olja bosvelije Eteris,
• 4 kapljice eteričnega olja grenivke Eteris,
• 10 ml jojobinega olja,
stekleničko s krogličnim aplikatorjem.

Priprava in uporaba:
V stekleno posodo (najbolje čašo) nakapajte vsa eterična olja in jih pomešajte, nato dolijte jojobino olje. Vse skupaj dobro premešajte in prelijte v stekleničko s krogličnim aplikatorjem ter dobro zaprite. Stekleničko povaljajte med dlanmi in jo pustite kak dan stati, da se olja lepo povežejo. Mešanico po potrebi nanesite na pulzne točke (zapestje, zatilje vrat, sence) in rahlo vmasirajte.

 

5) Sprostitveno masažno olje
K boljšemu počutju bo prispeval tudi globok in kvaliteten spanec. Zanj lahko poskrbite z uporabo masažnega olja.

Potrebujete:
• 4 kapljice eteričnega olja sivke Eteris,
• 5 kapljic eteričnega olja mandarine Eteris,
• 30 ml jojobinega olja,
steklenička.

Priprava in uporaba:
V stekleno posodo (najbolje čašo) nakapajte eterična olja in jih pomešajte, nato dolijte jojobino olje. Vse skupaj prelijte v temno stekleničko, dobro zaprite in rahlo povaljajte med dlanmi.
Pozno zvečer oz. pred spanjem si masažno olje vmasirajte v podplate in/ali na zatilje.

 

6) Uporaba pripravljenih osvežilcev
Zelo preprost način za izboljšanje počutja in dvig razpoloženja je uporaba osvežilcev prostora iz linije Eteris. So v treh kombinacijah eteričnih olj: geranija in sivka, limeta in grenivka, meta in limonska trava.

 

7) Uporaba že pripravljene aromaterapevtske mešanice 
Če vam v že tako obremenjenem dnevu ni do ustvarjanja lastnih mešanic, lahko uporabite že pripravljeno aromaterapevstko mešanico Antistres iz linije Moj Eteris, ki je shranjena v praktični steklenički s krogličnim aplikatorjem (roll on). Uporabite jo, ko se znajdete v stresnih položajih in med še posebno napornimi dnevi. Vonj uporabljenih eteričnih olj bo poskrbel za sprostitev in ohranjanje stabilnosti, zvečer pa za umiritev misli in globok spanec.

 

Andreja za Favnovo piščal

Viri:
Bauman, P.: Spomladanska utrujenost – mit ali resnica, ABC Zdravja, april 2015.
Alexander., J. idr: Zdravimo se z naravo, Readers Digest, za slovensko izdajo MK, Ljubljana, 2004.
Špiranec Maurer, N.: Aromaterapija, dišeči portreti, Ljubljana: Vita, 2015.

Izdelki opisani v zgornjem blogu

Naravni osvežilec prostora geranija & sivka

100 % naravni osvežilec prostora geranija in sivka z eteričnimi olji Eteris osvežuje prostor in pomirja razpoloženje.

11,88 EUR

Naravni osvežilec prostora limeta & grenivka

100 % naravni osvežilec prostora limeta in grenivka z eteričnimi olji Eteris osvežuje prostor in poživi razpoloženje.

10,48 EUR

Naravni osvežilec prostora meta & limonska trava

100 % naravni osvežilec prostora mete in limonske trave z eteričnimi olji Eteris osvežuje prostor in pomirja razpoloženje.

11,20 EUR

ANTISTRES

100 % naravna aromaterapevtska mešanica eteričnih olj Bogato mešanico eteričnih olj imejte pri roki, ko veste, da vas čaka naporen dan. Večkrat jo nanesite na zapestje, sence ali vrat. Vonj eteričnih olj vam bo pomagal, da boste v stresnih trenutkih ostali dobro razpoloženi, sproščeni in zbrani. Izdelki Moj Eteris v aplikatorjih s kroglico vsebujejo optimalno, […]

9,98 EUR

Sivka (eterično olje)

100 % čisto in naravno eterično olje prave sivke.

9,28 EUR

Bergamotka – BIO eterično olje

Bergamotka je zelo razširjena v italijanskem ljudskem zdravilstvu. Ime naj bi dobila po italijanski vasi, kjer so jo tradicionalno uporabljali za zbijanje vročine in za zdravljenje pri kačjih ugrizih. Mnogim ljudem je všeč njena sveža, limonasta aroma, ki je pomembna sestavina kolonjske vode. Bergamotkino olje učinkuje vzpodbudno in lajša depresijo, v prostoru prijetno osveži zrak. […]

13,31 EUR

Geranija eterično olje

Geranija izvira iz južne Afrike, od koder so jo nizozemski mornarji v 17. stoletju prinesli v Evropo, kjer je zaradi svojega prijetnega vonja in številnih zdravilnih lastnosti postala zelo cenjena in iskana rastlina. Eterično olje geranije ima tako širok razpon uporabe, da je v aromaterapiji poznano kot panaceja oz. vsestransko učinkovito olje. Je idealno olje […]

10,75 EUR

Kamilica (rimska) eterično olje

V Evropi je kamilica že od nekdaj cenjena rastlina in ena od pomembnejših sestavin mnogih zeliščnih izdelkov. Odganja mrčes in deluje pozitivno na rast in zdravje rastlin v svoji bližini, zato ji vrtnarji pravijo »rastlinski zdravnik«. Olje je rumenkaste barve, tudi njegova kemična sestava in vonj se zelo razlikujeta od olja nemške kamilice. Aromaterapevti eterično […]

14,99 EUR

Ilang-ilang – BIO eterično olje

V Indoneziji je navada, da poročno posteljo mladoporočencev prekrijejo s cvetovi ilang-ilanga. V deželah podnebnega pasu, kjer drevo raste (Filipini, Madagaskar, Reunion, Komorski otoki), nosijo njegove cvetove v ogrlicah, iz olja ilang-ilanga in kokosovega olja pa izdelujejo pripravke za nego las in telesa. Eterično olje ilang-ilanga je zaradi svojega izrazitega in prijetega vonja priljubljeno med […]

11,43 EUR

Mandarina (bio eterično olje)

Zimzeleno drevo mandarinovec izvire iz Kitajske, ime je dobilo po mandarinih, visokih uradnikih starega kitajskega cesarstva. V Evropo so ga prinesli šele leta 1806. Mandarinino eterično olje pospešuje apetit in prebavo, osvežuje, razvedri, navdihuje, spodbuja usklajevanje in s svojim prijetnim vonjem ustvarja veselo razpoloženje. Spodbuja krvni obtok in s tem izboljšuje napetost kože. Zmehča kožo, […]

8,87 EUR

Vrtnica (5-% absolut v BIO jojobi)

5-odstotna raztopina 100 % čistega in naravnega eteričnega olja vrtnice v kakovostnem jojobinem olju, biološke pridelave.

9,24 EUR

Neroli (eterično olje)

100 % čisto in naravno eterično olje neroli.

13,66 EUR

Sandalovina (eterično olje)

100 % čisto in naravno eterično olje sandalovine.

14,12 EUR

Majaron (BIO eterično olje)

Majaron je bil vpet v vse pore življenja že od časa starih Egipčanov naprej. Tudi danes je majaron izjemno priljubljena in razširjena začimbnica, nepogrešljiva v kuhinji, pogosta v farmaciji. Raste kot majhen enoletni grmiček, izvira pa iz Azije. Eterično olje majarona deluje sproščujoče, pomirjujoče, blaži težke občutke v zelo stresnih situacijah. Ima dokazane antiseptične lastnosti. […]

10,15 EUR

Bosvelija eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje kadilne bosvelije.

10,11 EUR

Limona (BIO eterično olje)

»Sončni« plod limonovca so že od nekdaj uporabljali pri kuhanju in za osebno nego, stari Egipčani so z njim zdravili zastrupitve s hrano. V aromaterapiji je eterično olje limone s svojim svežim, osvežujočim vonjem poznano po ugodnih učinkih na koncentracijo in počutje. Pomaga celiti manjše ranice, ureznine in posledice pikov insektov. Blagodejno deluje na dihala […]

6,91 EUR

Pomaranča (BIO eterično olje)

100 % čisto in naravno BIO eterično olje sladke pomaranče.

6,55 EUR

Limeta (BIO eterično olje)

Za razliko so ostalih citrusov, ki so subtropske rastline, je limeta pravo tropsko drevo, ki izvira iz Malezije in Indije. Od ostalih citrusov se loči tudi po tem, da se njeno olje pridobiva s parno destilacijo celega plodu. Deluje antiseptično, pomaga pri zategovanju kože in veznega tkiva. V kozmetiki se uporablja za nego mastne kože, […]

7,00 EUR

Grenivka eterično olje

100 % čisto in naravno eterično olje zrele in sočne izraelske grenivke.

6,93 EUR

Limonska trava (eterično olje)

Zunanja podoba limonske trave je tipično travnata. Zraste do 150 cm visoko. Čeprav je pri nas pred nekaj desetletji ni poznal še nihče, pa jo je pred 500 leti poznal vsak pivec piva, saj je bila limonska trava ena od pomembnejših začimb, ki so jih uporabljali pri varjenju piva. Eterično olje limonske trave vsebuje učinkovine […]

5,74 EUR

Rožmarin (BIO eterično olje, CT cineole)

100 % čisto in naravno eterično olje cvetočega rožmarina biološke pridelave, pridobljeno s parno destilacijo.

6,23 EUR

Poprova meta (eterično olje)

Že stara ljudstva so s pomočjo poprove mete blažila prebavne motnje in osveževala ustni zadah. Poprova meta je imela pomembno vlogo pri grških in rimskih verskih obredih, z njo so aromatizirali vina in omake. Hebrejci so z njo posipavali tla v sinagogah in tako osvežili in odišavili zrak. Danes jo na veliko uporabljajo v farmacevtskih […]

5,61 EUR

Zelena meta (eterično olje)

Meta je hibridna rastlina, zato se zlahka križa in obstaja v mnogih vrstah. Za razliko od poprove mete je zelena bolj blaga, zato je primerna tudi za občutljivejše osebe. Poleg kamilice je meta najbolj priljubljena in znana zdravilna rastlina. V 9. stoletju je neki menih razglasil, da bi prej preštel iskre v ognjeniku kot pestrost […]

7,56 EUR